Ruslan Khasbulatov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruslan Khasbulatov
Ruslan Khasbulatov August 2011 Moscow.jpg
Født22. november 1942[1][2]Rediger på Wikidata (77 år)
GroznyjRediger på Wikidata
Utdannet ved Juridisk fakultet ved Statsuniversitetet i Moskva (–1965)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, universitetslærer, samfunnsøkonomRediger på Wikidata
Parti Sovjetunionens kommunistiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata
Utmerkelser Merited Scientist of the Russian Federation, «Arbeidets helt«-medaljenRediger på Wikidata
Signatur
Ruslan Khasbulatovs signatur

Ruslan Imranovitsj Khasbulatov (russisk: Руслан Имранович Хасбулатов) (født 22. november 1942) er en russisk økonom og politiker som spilte en sentral rolle i hendelsene som ledet opp til den konstitusjonelle krisen i Russland i 1993.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Khasbulatov ble født i landsbyen Tolstoj-Jurt nær Groznyj i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia. Da han var 1 år gammel, ble han sammen med sin mor og søsken deportert til Nord-Kasakhstan, hvor hele det tsjetsjenske og ingusjetiske folket ble deportert etter Stalins ordre. Hans far, som lå alvorlig syk på et sykehus, ble igjen og døde like etter.

Etter studier i Almaty flyttet Khasbulatov i 1962 til Moskva, hvor han studerte jus ved det prestisjefylte Statsuniversitetet i Moskva. Han ble uteksaminert i 1966, og meldte seg deretter inn i Sovjetunionens kommunistiske parti. Han fortsatte sine studier, og fokuserte på den politiske, sosiale og økonomiske utviklingen i kapitalistiske land, og fikk flere høyere grader mellom 1970 og 1980. I løpet av 1970- og 1980-tallet publiserte han flere bøker om internasjonal økonomi og handel.

Politisk liv og krisen i 1993[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1980-tallet begynte Khasbulatov å arbeide nært sammen med den fremadstormende og uortodokse kommunisten Boris Jeltsin. Han ble valgt til den sovjetiske Kongressen av folkets deputerte i 1990. Han fulgte Jeltsin i den suksessfulle motstanden mot kuppforsøket i 1991. Han meldte seg ut av kommunistpartiet i august 1991, og ble 29. oktober 1991 valgt til formann RSFSRs øverste sovjet.

Khasbulatov hadde vært en alliert til Jeltsin i hele denne perioden, men de to skilte lag etter Sovjetunionens kollaps i 1991. Under Den russiske konstitusjonelle krisen i 1993 ledet Khasbulatov (sammen med tidligere visepresident Aleksandr Rutskoj) det russiske øverste sovjet i dets maktkamp mot presidenten, som endte med Jeltsins voldelige angrep på og påfølgende oppløsning av parlamentet i oktober 1993.

Khasbulatov ble arrestert sammen med de andre parlamentslederne. I 1994 ble han benådet av den nyvalgte Dumaen, sammen med andre fremtredende ledere av anti-Jeltsin-fløyen.

Tilbakevending til privat liv[rediger | rediger kilde]

Etter at hans politiske karriere tok slutt vendte Khasbulatov tilbake til sitt yrke innen undervisning og økonomi, som grunnlegger og leder for Avdelingen for Internasjonal Økonomi ved Plekhanov-akademiet for økonomi. Han fortsatte imidlertid å kommentere den politiske utviklingen i Russland.

I 1995 vurderte Khasbulatov en kort periode å stille til valg som president i Tsjetsjenia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 2. mai 2014
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Ruslan Khasbulatov, w6wj78c9