Mount Rushmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rushmorefjellet»)
Mount Rushmore National Memorial
Basisdata
Andre navnShrine of Democracy
KunstnerGutzon Borglum
År1927–41
Fysiske mål
Bredde62 m
Høyde18 m
Geografisk plassering
LandUSA
Region:Black Hills
Kart
Mount Rushmore
43°52′44″N 103°27′35″V
 Mount Rushmore på Commons
Fire amerikanske presidenter på ett voldsomt brett: (fra venstre) George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln
Det amerikanske presidentflyet Air Force One over Rushmorefjellet

Mount Rushmore National Memorial, i dagligtale Mount Rushmore, er et nasjonalt minnesmerke som ligger i Sør-Dakota i USA. Minnesmerket omfatter en park på 5 km².

Mellom 1927 og 31. oktober 1941 laget den dansk-amerikanske skulptøren Gutzon Borglum og 400 andre arbeidere den 18 meter høye bysten av presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln for å markere landets 150-årsjubileum. Besøkende til parken kommer først og fremst dit for å se granittskulpturene, men det er også mulig å besøke studioet som ble brukt under arbeidene, og som ble bygd i 1939 under anvisning av kunstneren. Her finnes unike gipsmodeller og instrumenter som har tilknytning til arbeidene utstilt.

Nylig[når?] ble nye fasiliteter for besøkende ferdigstilt etter en ti år lang byggeprosess. Disse inneholder et nytt besøksenter og et museum, samt en tursti (The Presidential Trail) som gir en bedre utsikt til fjellskulpturen.

Rushmorefjellet er tilholdssted for mange dyr og planter som hører til i Black Hills i Sør-Dakota. De geologiske formasjonene i hjertet av Black Hills regionen er også tydelig i Rushmorefjellet, og inkluderer store samlinger av granitt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bill Bryson: En sommer:Amerika 1927

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]