Royal Armoured Corps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Royal Armoured Corps
Royal20Armd20Corps.gif
Basisdata
Aktiv:1939–
Land:Storbritannia
Overordnet enhet:British Army
Type:våpenart
Størrelse:14 regimenter
Royal Armoured Corps
Operativt oppdrag:
Rolle:pansertropper
Innsatser:annen verdenskrig, Irak-krigen m.fl.

Royal Armoured Corps (RAC) er en våpenart i British Army og utgjør hærens pansertropper, med kjøretøyer som Challenger 2 stridsvogner og Scimitar oppklaringsvogner. RAC ble dannet som en løs samling av panserregimenter, både Royal Tank Regiment og de som var konvertert fra gamle hestekavaleriregimenter. RAC består nå av 14 regimenter; ni regulære og fire yeomanry.

RAC ble dannet 4. april 1939, like før annen verdenskrig begynte, ved en samling av regimenter fra linjekavaleriet som hadde mekanisert med Royal Tank Corps (omdøpt til Royal Tank Regiment).[1] Etter hvert som krigen pågikk og andre regulære kavaleriavdelinger og yeomanry-avdelinger ble mekanisert, vokste RAC.[2]

RAC er nå inndelt i regimenter som opererer stridsvogn (panser), de som driver oppklaring (panserkavaleri) og de med våpenstasjonkjøretøyer (lett kavaleri). Av disse er tre regimenter klassifisert som dragongardister (Dragoon Guards), to som husarer (Hussars), ett som dragoner (Dragoons) og ett som lansenérer (Lancers). De resterende er Royal Tank Regiment. I de stående styrkene er det tre panserregimenter, tre panserkavaleriregimenter og tre lette kavaleriregimenter. I reservestyrkene er det ett panserregiment og tre lette kavaleriregimenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]