Roy Meadow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roy Meadow
FødtSamuel Roy Meadow
1933
Wigan
Utdannet ved Worcester College
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet Storbritannia

Sir Samuel Roy Meadow (født 1933) er en britisk barnelege og professor, som ble kjent for å ha beskrevet et syndrom han kalte «Münchhausens syndrom by proxy» i 1977 og for sitt arbeid for å bekjempe foreldres vold mot egne barn. Han ble slått til ridder for dette arbeidet.

Meadow fungerte som ekspertvitne for aktoratet i flere rettssaker. I minst en av dem førte vitnemålet hans til et justismord. Det britiske helserådet GMC (General Medical Counscil) strøk Meadow som ekspertvitne etter at det ble klart at det rådet beskrev som feilaktige og villedende vitnemål hadde ført til at Sally Clark, en britisk mor, hadde blitt uskyldig dømt og fengslet i tre år for drapet på de to spedbarna sine. Clark utviklet store psykiske problemer etter løslatelsen og døde av alkoholforgiftning i 2007. To andre kvinner ble løslatt etter en gjennomgang av saker der Meadow hadde vitnet. Meadow anket avgjørelsen fra helserådet og pensjonerte seg etter å ha fått medhold.[1]

Meadow ble diskreditert pga. forventningsskjeve statistiske teorier. «Münchhausens syndrom by proxy» er idag omdiskutert og av flere eksperter beskrevet som et tvilsomt og sjeldent fenomen.