Rottegift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Muse- og rottegift som benyttes i Norge inneholder som regel antikoagulantia (stoffer som forhindrer blodet i å levre seg). De mest brukte forbindelsene er av typen superwarfariner. Rottegift er nå (april 2014) kun lovlig å benytte for godkjente skadedyrbekjempere. Private kan kun benytte gift mot mus og da kun innendørs. Det må være i godkjente åtestasjoner. Private før kun kjøpt musegift i forpakninger med maks 200 gram gift. Det er ikke tillatt å benytte korn eller pelletsbaserte produkter. Produkter (gift) til rottebekjempelse er forbeholdt profesjonelle, godkjente skadedyrbekjempere.[1][2]

Virkningsmekanisme[rediger | rediger kilde]

Superwarfariner kan gi alvorlig forgiftning etter et enkeltinntak. De virker ved å hemme nydannelsen av vitamin K i kroppen. Vitamin K er nødvendig for å danne koagulasjonsfaktorer i blodet, slik at dette kan koagulere/levre seg normalt. Superwarfarinene skilles sakte ut av kroppen slik at den økte blødningstendensen vil kunne vare i flere måneder.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Forgiftning med superwarfariner vil arte seg som en økt blødningstendens. Andre symptomer og tegn, som kan oppstå er som oftest en følge av blødningene.

Tegn på forgiftning viser seg først når allerede dannede koagulasjonsfaktorer er brukt opp. Først etter 1-3 døgn kan man se forandringer på blodprøver. Blødninger kan på dette stadiet være tilstede, men som oftest kommer de senere.

Ved en lett forgiftning vil en påvirkning kun oppdages på en blodprøve. Ved moderate forgiftninger får man bloduttredelser, blod i urin og avføring, tannkjøttblødninger og økt blødning fra små sår og kutt. Ved alvorlige forgiftninger får man indre blødninger, blant annet fra mage-/tarmsystemet og i hjernen.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Vitamin K gis som motgift, og det hender at langvarig (opptil flere måneder) behandling er nødvendig for mennesker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]