Rothschildsjiraff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rothschildsjiraff
Rothschildsjiraff
Vitenskapelig(e)
navn
:
Giraffa camelopardalis rothschildi
Alt. navn: Rothschildsjiraff
Artstilhørighet: sjiraff,
sjiraffer,
drøvtyggere
Habitat: savanne
Utbredelse: Somalia, Kenya, Uganda

Rothschildsjiraff (Giraffa camelopardalis rothschildi) er en underart[1] av sjiraff som er oppkalt etter Tring zoologiske museums grunnlegger, Lord Walter Rothschild. Sjiraffen er også kjent som baringosjiraff, etter området rundt Baringosjøen i Kenya, og ugandisk sjiraff.

Noen forskere har antydet at G. c. rothschildi og G. c. camelopardalis kan være synonyme, men verken morfologiske eller genetiske data støtter denne teorien per dags dato (2012). De blir derfor regnet som separate underarter inntil videre.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rothschildsjiraffer er lett å skille fra andre underarter ved å studere fargen og oppbyggingen av flekkene. Den er blekere og flekkene er mindre taggete og med bredere kremfarget nettmønster til å skille flekkene. I tillegg har rothschildsjiraffen ingen merker på den nedre delen av leggene, noe som gir en inntrykk av at den har på seg «hvite strømper».

Et annen distinkt merke som skiller rothschildsjiraffen fra andre sjiraffer er at den har fem horn. To av disse er de virkelige hornene som alle sjiraffer har, det tredje kan sees mellom disse to, og de to andre sitter bak ørene. Sjiraffene er også ofte høyere enn de andre variantene, opp mot 6 meter høye.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Rothschildsjiraffen kan parre seg når som helst på året og har en drektighetsperiode på mellom 14 og 16 måneder der en kalv blir født. De lever i små flokker med hanndyr og hunndyr og deres kalver. Hanndyrene er større en hunndyrene og deres to virkelige horn er oftest skallet etter sammenstøt og gnisninger. De er også ofte mørkere enn hunnene.

Trusler[rediger | rediger kilde]

Rothschildsjiraffen regnes som en av de mest truede (EN) underartene. Totalbestanden har blitt estimert til langt færre enn 2 500 dyr[1] (Giraffe Conservation Foundation hevder det er færre enn 670 dyr[2]), og ingen lokalbestander overstiger 250 voksne individer.[1] Forskjellen i estimatet kan ha med definisjonen av underarten å gjøre. Noen forskere har nemlig antydet at rothschildsjiraff (G. c. rothschildi) og Nubisk sjiraff (G. c. camelopardalis) kan være synonyme, men verken morfologiske eller genetiske data støtter denne teorien per dags dato (2012). De blir derfor regnet som separate underarter inntil videre. Rothschildsjiraffen er spesielt utsatt for hybridisering.

Annet[rediger | rediger kilde]

Av de få stedene man kan oppleve ville rothschildsjiraffer er Lake Nakuru nasjonalpark i Kenya og Murchison Falls nasjonalpark i Uganda. Det er igangsatt forskjellige avlsprogram for å redde den ville populasjonen, blant annet ved Sjiraffsenteret i Nairobi i Kenya og i Woburn safaripark i Bedfordshire i England. Målet er å ekspandere den genetiske genpoolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]