Rosenborg (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rosenborg (bydel))
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°25′47,780″N 10°25′8,9724″Ø

Rosenborg
FV865 Festningsgata Rosenborg Trondheim.jpg
Festningsgata på Rosenborg
Basisdata
BydelØstbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilMøllenberg, Buran, Bakkaunet, Tyholt, Berg, Persaunet
Beliggenhet

Rosenborg
63°25′53″N 10°24′48″Ø

Rosenborg er en bydel i Trondheim, sørøst for Møllenberg, sør for Lademoen, nord for Tyholt og vest for Persaunet. Kommuneorganisasjonsmessig er den en del av Østbyen bydel.

Innenfor Rosenborg ligger blant annet:

Tidligere universitetsområde[rediger | rediger kilde]

På Rosenborg lå også campus for biologi og kjemi ved Den allmennvitenskapelige høgskole, som var en del av Universitetet i Trondheim. De gamle universitetsbygningene på Rosenborg er revet, og noen år etter dannelsen av NTNU ble leilighetskomplekser oppført på store deler av det gamle universitetsområdet.

Hagebyen Øvre Rosenborg[rediger | rediger kilde]

Norges nest eldste borettslag, Trondhjem Kooperative Borettslag, stiftet i 1922, ligger på Rosenborg. Borettslaget består av 16 firemannsboliger og 11 tomannsboliger, og er en av flere hagebyer fra første halvdel av 1900-tallet i Norge.[1][2]

Fotballklubber[rediger | rediger kilde]

Fotballklubben Rosenborg Ballklub kommer opprinnelig herfra, men har for lenge siden flyttet til Lerkendal stadion. Det var hjemmearenaen til Trondheims-Ørn, kjent for sitt damefotballag, men de har flyttet til Dalgård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eli Støa (5. september 2014). «The Garden City Movement» (PDF). NTNU. Besøkt 10. februar 2017. 
  2. ^ «Boligprosjekter i Norge». apps.husbanken.no. Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. «I 1921 stiftet Arbeiderpartiet og Leieboerforeningen i Trondheim "Trondheim Kooperative Bolig og Byggeselskap". På samme måte som "Bygningsarbeidernes Boligproduksjon" var intensjonene både å bygge og forvalte boligene. I 1925 blir produksjonskooperativet nedlagt, da det ble like billig å innhente priser fra private entreprenører. Selskapet skiftet navn til Trondheim Kooperative Boligselskap. På Rosenborg finner vi flere typer firemannsboliger, en rasjonell boligtype som er mye brukt i Trondheim.»