Rosenborg (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rosenborg (bydel))
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosenborg
FV865 Festningsgata Rosenborg Trondheim.jpg
Festningsgata på Rosenborg
Basisdata
BydelØstbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilMøllenberg, Buran, Bakkaunet, Tyholt, Berg, Persaunet
Beliggenhet

Rosenborg
63°25′53″N 10°24′48″Ø

Rosenborg er en bydel i Trondheim, sørøst for Møllenberg, sør for Lademoen, nord for Tyholt og vest for Persaunet. Kommuneorganisasjonsmessig er den en del av Østbyen bydel.

Innenfor Rosenborg ligger blant annet:

Tidligere universitetsområde[rediger | rediger kilde]

På Rosenborg lå også campus for biologi og kjemi ved Den allmennvitenskapelige høgskole, som var en del av Universitetet i Trondheim. De gamle universitetsbygningene på Rosenborg er revet, og noen år etter dannelsen av NTNU ble leilighetskomplekser oppført på store deler av det gamle universitetsområdet.

Hagebyen Øvre Rosenborg[rediger | rediger kilde]

Norges nest eldste borettslag, Trondhjem Kooperative Borettslag, stiftet i 1922, ligger på Rosenborg. Borettslaget består av 16 firemannsboliger og 11 tomannsboliger, og er en av flere hagebyer fra første halvdel av 1900-tallet i Norge.[1][2]

Fotballklubber[rediger | rediger kilde]

Fotballklubben Rosenborg Ballklub kommer opprinnelig herfra, men har for lenge siden flyttet til Lerkendal stadion. Det var hjemmearenaen til Trondheims-Ørn, kjent for sitt damefotballag, men de har flyttet til Dalgård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eli Støa (5. september 2014). «The Garden City Movement» (PDF). NTNU. Besøkt 10. februar 2017. 
  2. ^ «Boligprosjekter i Norge». apps.husbanken.no. Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. «I 1921 stiftet Arbeiderpartiet og Leieboerforeningen i Trondheim "Trondheim Kooperative Bolig og Byggeselskap". På samme måte som "Bygningsarbeidernes Boligproduksjon" var intensjonene både å bygge og forvalte boligene. I 1925 blir produksjonskooperativet nedlagt, da det ble like billig å innhente priser fra private entreprenører. Selskapet skiftet navn til Trondheim Kooperative Boligselskap. På Rosenborg finner vi flere typer firemannsboliger, en rasjonell boligtype som er mye brukt i Trondheim.»