Rosegarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rosegarden
Rosegarden
Rosegarden
Rosegarden 1.7.0 under Linux
UtviklerChris Cannam, Richard Bown, Guillaume Laurent, m.fl.
Nyeste versjon10.02 (14. februar 2010)
OperativsystemGNU/Linux
Skrevet iC++
Typedigital audio arbeidsstasjon
LisensGNU General Public License
Nettstedwww.rosegardenmusic.com

Rosegarden er et fritt DAW-program utviklet for GNU/Linux med ALSA og KDE. Det fungerer som en audio og MIDI sequencer, med notasjon, musikk-komposisjon og redigerings-verktøy. Det er tenkt som en fri erstatning for applikasjoner som Cubase.

Rosegarden har ingen innebygd software synthesizer, så det forutsetter en hardware MIDI synthesizer, en soft-synthesizer slik som FluidSynth eller TiMidity++, eller en synthesizer plugin for å lage noen lyd fra MIDI-komposisjoner. De seneste versjonene av Rosegarden støtter DSSI software synthesizer plugin interface, og kan bruke noen Windows VST plugins gjennom et adapter.

Det nåværende Rosegarden-programmet ble opprinnelig kalt Rosegarden-4, for å skille det fra et tidligere program av de samme utviklerne kalt Rosegarden 2.1. Rosegarden 2.1 er svært begrenset, men fungerer stabilt på en bred varietet av Unix-lignende operativsystem og andre plattformer som OpenVMS. I motsetning kjører Rosegarden-4, fordi det benytter Linux ALSA-systemet, bare i svært begrenset grad på ikke GNU/Linux baserte system. [1].

Rosegarden-prosjektet ble startet i 1993 ved Universitetet i Bath. Rosegarden 2.1 ble utgitt under GPL i 1997; Rosegarden-4 begynte i april 2000. Versjon 1.0 ble utgitt den 14. februar, 2005 og versjon 1.2.4 den 14. juli, 2006.

Rosegardens hovedutviklere er Chris Cannam, Richard Bown og Guillaume Laurent.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

  • MIDI og audio playback og innspilling med ALSA og JACK
  • Støtte for plugin for DSSI synth og audio effekter, inkludert Windows VST effekter og instrumentstøtte via dssi-vst
  • Evne til å bygge og kjøre uten JACK, for ren MIDI-bruk
  • Audio- og MIDI miksere
  • MIDI og Hydrogen fil-import
  • Oversettelse av brukergrensesnitt til russisk, spansk, tysk, fransk, walisisk, italiensk, svensk, estlandsk, japansk, forenklet kinesisk, nederlandsk, tsjekkisk, katalonsk og finsk, såvel som britisk og amerikansk engelsk
  • Hjelpedokumentasjon tilgjengelig mer eller mindre fullstendig oversatt til tysk, svensk og japansk såvel som engelsk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]