Hopp til innhold

Ronnie Van Zant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ronnie Van Zant
Født15. jan. 1948[1][2][3]Rediger på Wikidata
Jacksonville[4]
Død20. okt. 1977[1][2][3]Rediger på Wikidata (29 år)
Gillsburg
BeskjeftigelseSanger, sanger og låtskriver, komponist Rediger på Wikidata
FarLacy Austin
MorMarion Virginia Van Zant
SøskenDonnie Van Zant
Johnny Van Zant
NasjonalitetUSA
GravlagtFlorida
Medlem avLynyrd Skynyrd
Musikalsk karriere
SjangerRock
InstrumentVokal
StemmetypeBaryton
Aktive år19641977
PlateselskapUniversal Music Group, Atlantic Records, Capricorn Records, SPV, CMC International, Sanctuary Records
IMDbIMDb

Ronald Wayne «Ronnie» Van Zant (født 15. januar 1948 i Jacksonville, Florida, død i flyulykke 20. oktober 1977) var vokalist, tekstforfatter og grunnlegger av Southern rock-bandet Lynyrd Skynyrd. Han var den eldste broren til Donnie Van Zant i gruppen 38 Special og dagens[når?] vokalist i Lynyrd Skynyrd Johnny Van Zant.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, musikkinteresse[rediger | rediger kilde]

Van Zant vokste opp i Jacksonville og dannet bandet sommeren 1964 med skolekameratene Allen Collins (gitar), Gary Rossington (gitar), Larry Junstrom (bass), og Bob Burns (trommer). Navnet Lynyrd Skynyrd er inspirert av gymlæreren guttene hadde på skolen, Leonard Skinner, som mislikte ungdommer med langt hår.

Musiker[rediger | rediger kilde]

Bandet ble kjent i USA i 1973 da de ga ut sitt debutalbum, Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd, som inneholder den kjente sangen, «Free Bird» som han tilegnet den avdøde vennen Duane Allman fra The Allman Brothers Band.

Lynyrd Skynyrds største hit, selv om «Free Bird» var nær ved å selge like mye, er «Sweet Home Alabama» som var et svar til Neil Youngs «Alabama» og «Southern Man». Antakelsen om at Van Zant og Young var rivaler og motstandere er feil — de hadde den største respekt for hverandre, er ofte avbildet og opptrådte med t-skjorter av hverandre og opptrådte på hverandres konserter, ofte uanmeldt for publikum.

Den 20. oktober 1977 falt flyet som fraktet bandmedlemmene mellom konserter i Greenville i Sør-Carolina til Baton Rouge i Louisiana ned utenfor Gillsburg i Mississippi. Flyulykken drepte Van Zant og bandmedlemmene Steve Gaines og Cassie Gaines, samt road manager Dean Kilpatrick, piloten Walter McCreary og co-piloten William Gray. De andre bandmedlemmene overlevde, men alle var alvorlig skadet.

Van Zants yngre bror Johnny overtok som vokalist da bandet ble samlet igjen i 1987.

Van Zant ble gravlagt i Orange Park, Florida i 1977, men ble flyttet til et ukjent sted etter at hans og bandmedlemmet Steve Gaines gravsted ble utsatt for hærverk 29. juni 2000. Deres mausoleum er fortsatt åpent for publikum.

En park er oppkalt etter ham – The Ronnie Van Zant Memorial Park syd for Jacksonville, åpnet i 1996. Parken ble bygget med støtte fra Lynyrd Skynyrd-fans og Freebird Foundation. Parken er på 360 mål og inneholder blant annet tennis-, basket- og fotballbaner.[5]

Van Zant var gift to ganger og etterlot seg to døtre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID vanzantr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 6742069, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 1057, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Ronnie Vanzant Memorial Park. Lynyrd Skynyrds hjemmeside (besøkt 2. september 2012)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]