Roland C.II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roland C.II
LFG Roland C.II
Informasjon
RolleRekognoseringsfly
ProdusentLuft-Fahrzeug-Gesellschaft G.m.b.H.
Designet avDipl. Ing. Tantzen
Første flyvning1915
Introdusert1916
StatusPensjonert
Brukt avLuftstreitkräfte
Antall produsert400

LFG Roland C.II, vanligvis kjent som «Walfisch» (hval), var et avansert tysk rekognoseringsfly fra første verdenskrig. Det ble bygget av Luft-Fahrzeug-Gesellschaft G.m.b.H.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

C.II hadde mye lavere drag enn sammenlignbare fly i sin tid. Det hadde monocoque skrog bygget med to lag av tynne kryssfinerstrimler på skrå i forhold til hverandre (kjent som en Wickelrumpf, eller «innpakket kropp»).[1] Dette ga både lavere drag og bedre styrke per vektenhet enn vanlig på den tiden, men de var relativt sene og dyre å bygge (denne konstruksjonen ble videreutviklet i de Havilland DH 98 Mosquito i andre verdenskrig). Det dype skroget fylte helt den vertikale avstanden mellom vingenes senterseksjon, eliminerte eventuelle behov for stag som vanligvis ble brukt i biplan, og ga flyet sitt kallenavn «Hvalen». Stag og wire ble redusert og flyets cantilever-vinger fikk lavere vekt, slik som de som ble brukt på den banebrytende hel-metal Junkers J 1 på slutten av 1915.

C.II hadde en enkelt 160 hk Mercedes D III motor og hadde en toppfart på 165 km/t, en marsjhøyde på 4 000 meter og kunne holde seg oppe i fire timer.

Operativ historie[rediger | rediger kilde]

C.II kom i tjeneste i løpet av våren 1916. Operasjonelt håndtering ble rapportert som vanskelig, men resultatet var relativt god. På grunn av mannskapets stillinger med synsvidde over den øvre vinger var sikten oppover god, men sikten nedover var dårlig. Det ble også brukt i jagereskorte rolle og hadde et mannskap på to: pilot og observatør/skytter. Albert Ball som ble den første som omkom i en C.II, sa i siste halvdel av 1916 at det var «den beste tyske maskinen til nå».

Operatører[rediger | rediger kilde]

Tysklands flaggTyskland

Det tyske keiserrike

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wagner, R.; Nowarra, H. German Combat Planes: A Comprehensive Survey and History of the Development of German Military Aircraft from 1914 to 1945. New York: Doubleday. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]