Albert Ball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Ball
Albert Ball portrait.jpg
Født14. aug. 1896[1]Rediger på Wikidata
NottinghamRediger på Wikidata
Død7. mai 1917[2][3][1]Rediger på Wikidata (20 år)
AnnœullinRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Flyger, militærRediger på Wikidata
Utdannet ved Nottingham High School, Trent College, The King's School, GranthamRediger på Wikidata
Ektefelle ingen[4]Rediger på Wikidata
Far Sir Albert Ball[4]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Gravlagt Annœullin German military cemetery[5]Rediger på Wikidata
Utmerkelser Victoria Cross, Military Cross, Æreslegionen, 4. klasse av Sankt Georgsordenen, Distinguished Service OrderRediger på Wikidata

Albert Ball (født 14. august 1896 i Nottingham, død 7. mai 1917) var en britisk kaptein og flyveress under første verdenskrig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ball vokste opp i Nottingham hvor han fikk sin grunnleggende utdannelse ved King's School i Grantham, Nottingham High School og Trent College. Da første verdenskrig brøt ut i 1914 søkte Ball seg til den britiske arméen, han ble plassert først som fotsoldat i 7. (Robin Hood) bataljonen ved Nottinghamshire and Derbyshire regimentet. Samtidig som han fikk sin første utdannelse til soldat tok han private flytimer ved flyplassen på Hendon ennå mens regimentet var i England.

Etter en kort tid søkte han om forflytning til Royal Flying Corps (RFC) og hans søknad ble innvilget i 1915. Han fikk militær flyutdannelse i Norwich, for å fortsette ved RFC Central Flying School hvor han fikk «vingen» 26. januar 1916. Tre uker senere ble han forflyttet til en flyskvadron i Frankrike.

Her fikk han først fly B.E.2c. Så fort han fikk en mulighet til det valgte han å fly skvadronens en-seters Bristol Scout som gav han anledning til å gjennomføre mer frie oppdrag på egen hånd. Balls angrepstaktikk og flykunnskap vakte oppmerksomhet hos hans høyere befal og for å dra nytte av hans kunnskap og evner ble han forflyttet i mai 1916 til en annen skvadron hvor han fikk fly F.E.2b og den franske Nieuport 11.

I august 1916 ble han satt til å fly den nye Nieuport 17 som han under de kommende måneder kom til å vinne mange luftseire med. Han benyttet seg av taktikken med å møte fienden ved å komme inn under hans fly bakfra og med sitt maskingevær som var montert på øvre vinge, sende en serie med skudd i det fiendtlige flyets buk.

Han fikk Military Cross 27. juni 1916, og Distinguished Service Order. I oktober 1916 fikk han reise hjem til England på permisjon og en propagandareise for RFC. Betegnelsen flyveress som ble brukt i Tyskland og Frankrike var ikke innført av den britiske militærledelsen, men med sine 12 nedskutte fly og et luftskip var han den første britiske pilot som ble allment kjent som flyveress.[trenger referanse]

Mens han var i England ble han utnevnt til flight commander i en nyoppsatt skvadron som var utrustet med den nye S.E.5. Ball som anså at flyet ikke var ferdig for å kunne brukes i kamp fikk lov til fortsatt å fly Nieuport 17 for sin egen del når skvadronen ble forflyttet til Vert Galand i Frankrike i april 1917. Hans S.E.5 som til slutt kom til skvadronen var blitt sterkt modifisert, blant annet var vindskjermen senket for å minske luftmotstanden og øke farten, den faste Vickers mitraljøsen var blitt erstattet med en løs bevæpning.

Mellom 26. april og 6. mai 1917 deltok han i 26 luftkamper over Frankrike, han vant 11 luftseirer mot fiendtlige fly og tvang to fly til å gå i marken ukontrollert samt flere andre til å nødlande.

An aerial view of a dogfight between one British and three German aircraft. To the left one plane plummets streaming a trail of grey smoke behind. Below lies the faint outline of fields and lakes on the ground.
The Last Fight of Captain Ball, VC, DSO and 2 Bars, MC, 7th May 1917 by Norman Arnold, 1919

På kvelden 7. mai 1917 var elleve fly fra hans skvadron ute på oppdrag når de støtte på en gruppe tyske fly fra Jasta 11. På grunn av skumringen var sikten dårlig. Både Lothar von Richthofen og Ball havarerte med sine fly bakom de tyske linjer. Ball omkom i styrten mens Richthofen overlevde og ble kreditert for nedskytningen av Ball. Bare fem av de britiske fly vendte tilbake til Vert Galand etter luftkampen.

Av hans bekreftede seire er også et luftskip, 27 fly på egen hånd samt et hvor han er delaktig, dessuten seks som ble tvunget til å nødlande.[trenger referanse]

Han ble tildelt Victoria Cross post mortem den 8. juni 1917. Det finnes i dag utstilt på Sherwood Foresters Museum i Nottingham i England.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 9347735, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Albert-Ball, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 30562[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Commonwealth War Graves Commission database, CWGC-person ID 321879[Hentet fra Wikidata]