Roger Walden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roger Walden
Født14. århundreRediger på Wikidata
Død6. jan. 1406Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prestRediger på Wikidata
Embete Katolsk biskop (1398–), Roman Catholic Bishop of London (1404–), Roman Catholic Archbishop of Canterbury (13981399)Rediger på Wikidata
Gravlagt St. Pauls katedralRediger på Wikidata

Roger Walden (død 6. januar 1406) var skattmester (finansminister) i England, biskop av London og erkebiskop av Canterbury.

Man kjenner ikke til når han ble født, og svært lite er kjent om hans barndom. Han hadde en tilknytning til Kanaløyene, og bodde en periode på Jersey. Deretter bodde han en tid i Yorkshire og Leicestershire, før han ble erkediakon i Winchester i 1387. Samme år ble han også skattmester i Calais, som var en engelsk besittelse, og hadde også andre embeter i det området.

I 1395, etter å ha virket som sekretær for Richard II en tid, ble han skattmester i England, og samtidig dekan i York. Da Thomas Arundel falt i unåde og reiste utenlands i 1397 ble han utnevnt til erkebiskop av Canterbury. I 1399 hentet Henrik IV Arundel tilbake, og Walden ble en kort periode fengslet. Da han slapp fri trakk han seg tilbake fra det offentlige liv. Ettersom hans utnevnelse som erkebiskop aldri ble bekreftet av paven, regnes han ikke med blant Canterburys erkebiskoper.

Arundel var ikke fiendtlig innstilt overfor Walden, i det minste ikke etter at det hadde gått noe tid. I 1405 brukte han sin innflytelse for å få Walden utnevnt til biskop av London.

Walden døde i Much Hadham, Hertfordshire den 6. januar 1406.

Et manuskript til Historia Mundi («Verdens historie») som er i British Museum har av noen blitt attribuert til Walden, men det er nå ikke lenger tvil om at det dreier seg om et eldre verk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Handbook of British Chronology (Third revised utg.). Cambridge: Cambridge University Press. 1996. ISBN 0-521-56350-X. 


Forgjenger:
 John Waltham 
Riksskattmester
Etterfølger:
 Guy Mone 
Forgjenger:
 Thomas Arundel 
Erkebiskop av Canterbury
Etterfølger:
 Thomas Arundel 
Forgjenger:
 Robert Braybrooke 
Biskop av London
Etterfølger:
 Nicholas Bubwith