Roderick Rudler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roderick Rudler
Født6. apr. 1923Rediger på Wikidata
Død29. juni 2013Rediger på Wikidata (90 år)
BeskjeftigelseNaturviter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Roderick Oscar Frederick Mountege Rudler (født 6. april 1923 i London, død 29. juni 2013 i Bærum) var førsteamanuensis og professor i Teatervitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

Roderick Rudler tok magistergraden i litteraturvitenskap i 1957 på en avhandling om Det dramatiske Selskab i Christiania fra 1799 til 1839. Dette selskapet var en forgjenger til profesjonelle, offentlige teater i Norge. Rudler ble ansatt som rekrutteringsstipendiat ved Institutt for teatervitenskap i Oslo i 1967. Her ble han i 1970 ansatt som universitetslektor, den første faste stilling i faget. Han ble værende ved instituttet som førsteamanuensis frem til i 1989.

Vitenskapelig virke[rediger | rediger kilde]

Som pioner innen nyere norsk teatervitenskap, gjorde Roderick Rudler en formidabel innsats for å bygge opp faget og utvikle det som vitenskapelig disiplin. Her var han riktignok en utpreget empiriker, som grov frem arkivalia og aviskilder, og var nøye med henvisninger. Men således holder hans teaterhistoriske fremstillinger et eksemplarisk høyt presisjonsnivå, og blir en referanse for alle som ønsker å forske på Ibsens såkalte læreår som dramatiker. Rudler var dessuten uhyre produktiv. Etter magisteravhandlingen, kom han opp med tre hovedverk; en større avhandling om renessanseteater, om fremveksten av det offentlige teater i Norge, og om det som har vakt størst nasjonal og internasjonal oppsikt, hans undersøkelser rundt Henrik Ibsen år som teatermannen og teaterkritikeren. Med studiene rundt Ibsens år som praktisk teatermann i Bergen, 1851-1857, og Christiania. 1857-1864, åpnet Rudler et nytt felt innenfor Ibsenforskingen. Hans perspektiv på de såkalte læreårene ga et nødvendig korrektiv til den dominerende tekstorienterte retningen som Ibsenforskingen hadde tatt anført av litteraturvitere. Her anvendte han teaterprotokoller, regiskisser og aviskritikker fra Ibsens samtid.

De fleste av Ibsenartiklene ble publisert i St. Hallvard (tidsskrift), Edda. Nordisk tidsskrift for litteraturforskning og Tidsskrift for kirke og kultur, men også i form av kortere avisartikler og -kronikker.

Fagmiljø[rediger | rediger kilde]

Forelesningene gjennomførte han gjerne som en form for kommunikasjon med studentene, og var alltid usedvanlig godt forberedt og brakte gjerne med seg et arsenal av bøker som han henviste til. Han var meget nøye med kildegrunnlaget for teaterhistorien, både rundt norsk teaterhistorie generelt og spesielt vedrørende Henrik Ibsens praktiske teaterarbeid. Han var vennlig og generøs overfor sine studenter, men hadde sterke meninger. Rudler viet seg som pensjonist til kunsthistoriske studier. Han fulgte likevel nøye med på utviklingen innen teatervitenskapen, og husket stadig i detalj hendelser, årstall og datoer.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Det var Roderick Rudler som påviste at den første norske dramaturgi ble skrevet av slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus Linstow (1787-1851).
  • Med hustruen Mari fikk han datteren Celine.
  • Sammen med ny forskning satt han midt på åttitallet sine artikler sammen til en vel sekshundre siders avhandling om Ibsen som teatermann. Avhandlingen om Ibsens grunnleggende teaterår er fremdeles ikke blitt utgitt i bokform, men finnes ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, og etter Rudlers egen utvelgelse digitalisert i manus ved Ibsenmuseet i Oslo. I den bibliografiske databasen til Senter for Ibsenstudier finnes et femtitalls artikler av ham om Ibsen og hans samtid.
  • For sin store innsats innenfor norsk teatervitenskap mottok Ruderick Rudler Kongens fortjenstmedalje i gull den 25. juni 2003, ved en enkel tilstelning på Ibsenmuseet i Oslo. Ved denne tilstelning var både hans venner og motstandere møtt tallrikt opp for å hylle ham.
  • Roderick Oscar Frederick Mountege Rudler ble bisatt fra Haslum kapell, tirsdag 9. juli 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]