Hesteridning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Baltic Cup. Shannon Mejnert på Sandy

Hesteridning er at man sitter (rir) på en hest i bevegelse og forteller den hva den skal gjøre med hjelp av sjenkler, vektfordeling, stemme og hender. Ridning er både en fritidsbeskjeftigelse og en idrett.

Typer[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange forskjellige former for konkurranser i hesteridning:

  • Dressur er en sport der hestens lydighet, smidighet i bevegelsene, fysikk og evner bedømmes. Dommerne ser også på hvor godt hesten og rytteren går sammen. Hvordan rytteren sitter er også viktig, det skal gå en rett strek fra skuldrene, til hoftene og ned til anklene.
  • Sprang er når hest og rytter (som kalles en ekvipasje) skal ri feilfritt over hindre på best mulig tid eller ha best teknikk og funke best som et team. Det finnes flere typer bedømmninger i sprang. A-bed, B-bed og C-bed. Den vanligste formen på større internasjonale stevner består av to omganger, hvor den første må være feilfri for at ekvipasjen skal komme videre til neste runde. Der er det om å komme fortest til mål med færrest mulig feil. Det er flere typer stevner inndelt etter ferdighetsnivåer. Klubbstevner er små lokale stevner hvor det ikke er så høye klasser, og beregnet for nyere deltakere. I distrikstevner konkurrerer viderekomne ryttere. Banene er noe vanskeligere, og det stilles større krav. Neste kategori er lands- og elitestevner. Klassene her regnes som vanskelige og teknisk krevende.
  • Trav er når flere hester konkurrerer mot hverandre ved å trekke en sulky (en type vogn) raskest mulig til mål uten å slå over i galopp eller ned til skritt.
  • Galopp er når flere hester rir mot hverandre, og det gjelder å ha den raskeste hesten for å komme først i mål. Galopp avholdes over flere lengder.
  • Terrengritt er når man rir ute i naturen og hopper naturhinder som ikke kan rives.
  • Distanseridning er tur-ridning sammen med andre deltagere. Det finnes mange forskjellige distanseturer. Her er det om å gjøre å være førstemann til mål. Dette er krevende for hest og rytter da det kan være lange distanser.
  • Feltritt er når du deltar på tre forskjellige konkurranser: Sprang en dag, Dressur en annen og Terrengritt en tredje. De er de tre grenene i feltritt.
  • Polo er en lagsport som spilles på hesteryggen der målet er å score mål mot en motstanderlaget. Spillerne scorer ved å kjøre en ball inn i motstanderens mål med en lang kølle. Den tradisjonelle sporten polo spilles med høy hastighet på en stor gress felt opptil 300 meter lang og 160 meter bred. Hvert pololag består av fire ryttere og deres hester. Polo blir spilt profesjonelt i 16 land. Det var en olympisk sport fra 1900 til 1936.

Innridning[rediger | rediger kilde]

Innridning vil si å venne hesten til å bære en rytter og lystre rytteren. Selve innridningen bør som regel finne sted når hesten er mellom 3 og 5 år gammel. Prosessen blir lettere dersom man har startet med å venne hesten til bissel, sadel og annet utstyr allerede mens den var føll. Innridningen vil uansett være en tidkrevende prosess.