Rockelstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rockelsta slott

Rockelsta (også skrevet Rockelstad eller Råckelsta) er et slott i Flens kommune i Södermanland.

Rockelsta er et nasjonalromantisk nyrennesanseslott, som ligger ved Rockelstaviken i Hyltinge sogn i det sentrale Södermanland. På godset drives, foruten skog- og jordbruk også konferansevirksomhet og utleie av festlokaler til bryllup. I Stallbygningene på Rockelsta arrangeres kurser i stell av hester og rideopplæring. Godset er i privat eie av familien von Post.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rockelsta omtales på slutten av 1300-tallet. Eiendomsforholdet ble fullt kjent først på andre halvdel av 1500-tallet da en andel var eid av riksrådet Johan Persson Bååt, farfar til Axel Oxenstiernas hustru. En andel ble gitt av Karl IX til Hans Stuart som senere fikk blant annet Hedenlunda i samme fylke. Hans yngste sønn, kammerherre David Stuart utvidet eiendommen og overlot den i arv til sin sønn. På grunn av odelsrett kom den snart tilbake til Stuart-familiens slektninger. I 1788–1874 tilhørte den slekten Holst i tre ledd, men byttet siden ofte eiere inntil den 1900 ble kjøpt av greven Eric von Rosen. Den gamle hovedbygningen (fra 1600-tallet) var temmelig forfallen. Den ble bygd av Carl Sylvan om til et staselignkobbertekt slott, flankert av to runde og to firkantede tårn. Her samlet Eric von Rosen sine arbeider som han, som etnograf hadde gjort under sine forskningsreiser som etnograf til Sør-Amerika og Afrika. Hans svoger, den tyske flyveren og senere nazilederen Hermann Göring tilbrakte mye tid på slottet. I 1973 overtok de nåværende eiere, Helene og Christer von Post.

Forpakterboligen ved Rockelsta brant ned den 14. september 1927, en boksamling på cirka 3 000 bøker, samt et antall kunstverk ble flammenes rov.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svenska Dagbladets årsbok : 1927, red.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]