Mabel Normand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mabel Normand
Mabelnormandportrait.jpg
Født Mabel Ethelreid Normand
9. november 1892
New Brighton i Staten Island, New York, USA
Død 23. februar 1930 (37 år)
Monrovia i California, USA
Gravlagt Calvary Cemetery, East Los Angeles
Ektefelle Lew Cody (1926–1930)
Yrke Skuespillerinne, komiker, manusforfatter, regissør, produsent
Nasjonalitet USA
Aktive år 1910–1927
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Mabel Normand (født 9. november 1892 i New Brighton i Staten Island i New York, død 23. februar 1930 i Monrovia i California) var en amerikansk stumfilm-skuespiller. Hun blir regnet som en av filmindustrien første kvinnelige manusforfattere, produsenter og regissører.

Mabel Normand hadde mange hovedroller i flere kommersielt vellykkede filmer som hun spilte inn sammen med skuespillere som Charlie Chaplin og Roscoe Arbuckle. På høyden av sin karriere på slutten av 1910-tallet og begynnelsen av 1920-tallet hadde Normand sitt eget filmstudio og et produksjonsselskap.

Gjennom 1920-tallet var navnet hennes knyttet til noen av de største kjendisskandalene på denne tiden. Inkludert mordet på William Desmond Taylor i 1922 og da Courtland S. Dines ble skutt i 1924 som ble skutt av Normands privatsjåfør med pistolen hennes. Hun ble gransket av politiet i forbindelse med mordet, men hun var aldri mistenkt i noen forbrytelse. På 1920-tallet slet hun med narkotikaproblemer. Hennes filmkarriere gikk etterhvert nedover, muligens på grunn av de mange skandalene av at hun ble smittet med tuberkulose i 1923. Noe som førte til at helsen hennes ble verre.

Mabel Normand har en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6821 Hollywood Boulevard for sitt bidrag til filmindustrien.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]