Robert Langer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robert Langer

Robert Langer (født 29. august 1948 i Albany, New York) er en amerikansk ingeniør og professor ved Massachusetts Institute of Technology (MiT).

Langer var tidligere professor som underviser i kjemi og biomedisin. Langer er anerkjent for hans mange bidrag til medisin og nye felt av bioteknologi. Langer regnes som en pioner innenfor mange nye teknologier. Langer er en produktiv oppfinner og har mer enn 760 innvilgete patenter eller patenter i påvente av å bli godkjent som oppfinnelser. Langer har også forfattet mer enn 1100 vitenskapelige artikler og han har deltatt i opprettelsen av flere kjente teknologiselskaper. Langer har blitt tildelt en rekke utmerkelser blant annet National Medal of Science og Heinz Award i kategorien for teknologi, økonomi og sysselsetting. Langer er også den yngste personen i historien i en alder av 43 år som har blitt valgt til de tre amerikanske vitenskapsakademiene National Academy of Sciences, National Academy of Engineering og Instituttet for indremedisin.

Doktor Langer har en bachelorgrad fra Cornell University innen kjemiteknikk. Han fikk også en doktorgrad i kjemiteknikk fra MIT i 1974. Robert Langer og hans kone, Laura, som også er utdannet ved MiT, har tre barn sammen. Langer har ærestitler fra en rekke universiteter fra hele verden: Harvard University, Yale University, Technion i Israel, det hebraiske universitetet i Jerusalem, Universite Catholique de Louvain i Belgia, Rensselaer Polytechnic Institute, Willamette University, University of Liverpool i Storbritannia, Pennsylvania State University, Northwestern University, Uppsala universitet i Sverige og University of California. Langer mottok den prestisjetunge Dan David-prisen i 2005. I 2008 ble han tildelt Finlands Millennium Technology Prize for å ha utviklet et innovativt biomateriale for kontrollert frigivelse av narkotiske stoffer i menneskekroppen. I 2008 ble Langer tildelt den spanske utmerkelsen Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi sammen med blant andre Sumio Iijima, Shuji Nakamura og George M. Whitesides.