Robert I av Burgund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert I av Burgund
Robert le Vieux.jpg
Født1011Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død21. mars 1076[1][2][3]Rediger på Wikidata
Fleurey-sur-OucheRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Ektefelle Ermengarde av Anjou (1055–)[4], Helena of Semur (1038–)[4]Rediger på Wikidata
Far Robert II av FrankrikeRediger på Wikidata
Mor Constance d'ArlesRediger på Wikidata
Søsken Adèle av Frankrike, Hedwig av France, grevinne av Nevers, Hugo Magnus av Frankrike, Henrik I av FrankrikeRediger på Wikidata
Barn
6 oppføringer
Hildegarde av Burgundy, Constance av Burgundy, Henrik le Damoiseau av Burgund, Hugues de Bourgogne, Robert de Bourgogne, Simon de BourgogneRediger på Wikidata
Gravlagt Saint-Seine-l'AbbayeRediger på Wikidata

Robert I Capet eller Robert I av Frankrike (også kalt Robert le Vieux, født 1011, død 21. mars 1076) var hertug av Burgund i tiden mellom 1032 og til sin død. Robert var sønn av kong Robert II av Frankrike og var bror av Henrik I av Frankrike.

I 1025 da hans eldste bror Hugo Magnus var død, hadde han og Henrik I gått til opprør mot sin far og de beseiret ham, og tvang ham tilbake til Paris. I 1031 etter at deres far kongen var død deltok Robert i et opprør mot sin bror, noe han fikk støtte fra sin mor, dronning Constance av Arles. Fred ble kun oppnådd da Robert ble gitt hertugdømmet Burgund i 1032.

I løpet av sitt regime var han knapt mer enn en røverbaron som hadde liten eller ingen kontroll over sin vasaller, og han plyndret deres eiendommer stadig vekk, særlig de som tilhørte kirken. Han tok inntektene til bispedømmet Autun og vin fra kannikene i Dijon. Han gjorde innbrudd i klosteret Saint-Germain i Auxerre. I 1055 forviste han sin hustru, Helie av Semur, og myrdet hennes bror Joceran og hennes far Dalmace I av Semur med sine egne hender. I det samme året nektet Harduoin, biskopen av Langres, innvie kirken i Sennecy slik at den ikke «ble utsatt for hertugens vold».

Hans første sønn Hugo døde i et slag da han var ung og hans andre sønn, Henrik, døde også før ham selv (ca. 1071). Han ble etterfulgt av Henriks eldste sønn, hans sønnesønn Hugo I av Burgund, men han abdiserte kort tid etter til fordel for sin yngre bror Eudes I av Burgund.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han giftet seg med sin første hustru Helie av Semur en gang rundt 1033, og støtte henne fra seg i 1046. Robert fikk fem barn med henne:

Med sin andre hustru, Ermengarde av Anjou, datter av Fulko III av Anjou, fikk han en datter:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genealogics, genealogics.org person ID I00020160, oppført som Robert I of Bourgogne[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage, oppført som Robert I de Bourgogne, Duc de Bourgogne, The Peerage person ID p11528.htm#i115278, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave, oppført som Robert de Bourgogne, Find a Grave 96597423, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b The Peerage person ID p11528.htm#i115278, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gwatking, H. M., Whitney, J. P., et al.: Cambridge Medieval History: Bind III – Germany and the Western Empire. Cambridge University Press: London, 1930.