Robert Hermansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Hermansen
Født26. feb. 1939Rediger på Wikidata (83 år)
BotneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Utdannet ved Norges tekniske høgskoleRediger på Wikidata
Søsken Tormod HermansenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Robert Norman Hermansen (født 26. februar 1939 i Botne i Vestfold) er en norsk industrileder. I perioden 19992008 var han administrerende direktør for Store Norske Spitsbergen KulkompaniSvalbard. Han er tilkjent mye av fortjenesten for å ha gjort norsk kullgruvedrift på Svalbard lønnsom, etter flere tiår med produksjonsregulering og statsstøtte.

Hermansen er utdannet sivilingeniør ved berglinjen på NTH i Trondheim, hvor han ble uteksaminert i 1965. Det var i studietiden han fikk tilnavnet "Røde Robert", som delvis kom av hans politiske ståsted som leder av Studentersamfunnet og av den røde hårfargen.[1] Han har senere vært en sentral lederskikkelse i en rekke norske industribedrifter. Blant disse er A/S Sydvaranger, LKAB og Odda Smelteverk.

22. mai 2008 ble han enstemmig valgt til ny styreleder i Troms Kraft. Fra 2009 til 2010 var han styreleder i komposteringsselskapet Hera Vekst på Hornmoen i Elverum.

I 2010 gikk Robert Hermansen av som direktør for Troms Kraft, og trakk seg fra alle offentlige verv, bortsett fra styret i Narvik Havn KF. Dette på grunn av medieoppmerksomheten rundt et privat lån i millionklassen som han tok opp av en underleverandør til Store Norske den gang han var direktør der.[2] I 2011 ble Hermansen dømt til 2 år ubetinget fengsel og inndragning av 3,9 millioner kroner av Nord-Troms tingrett for korrupsjon.[3]

I 2003 fikk han Bergmannstaven, som er Norsk Bergforenings høyeste utmerkelse.

Robert Hermansen er bror til Tormod Hermansen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Østlendingen, lørdag 31. januar 2009, side 26-27
  2. ^ Aftenbladet – Store Norske: Vi gransker ingen[død lenke]. Besøkt 19. juni 2010.
  3. ^ Dagbladet – Robert Hermansen dømt til to års fengsel. 3. oktober 2011.