Robert Fulton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Fulton
Robert Fulton - Circle of Thomas Sully.jpg
Født14. november 1765[1][2][3]
Little Britain Township
Død24. februar 1815[1][2][3] (49 år)
New York[4]
Gravlagt Trinity Church Cemetery
Beskjeftigelse Ingeniør, oppfinner, kunstmaler, ubåtmannskap
Nasjonalitet USA
Medlem av American Antiquarian Society (1814–)
Utmerkelser National Inventors Hall of Fame
Signatur
Robert Fultons signatur

Robert Fulton (født 14. november 1765, død 24. februar 1815) var en amerikansk ingeniør og oppfinner som er mest kjent for å finne opp de mest effektive type dampskip.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Han begynte å bli interessert i dampbåter da han var 12 år (1777). I 1787 reiste Fulton til London for å studere maling. De som så kunsten hans sa at det var fint av høflighet, men ingen oppmuntret ham, så han begynte å lete etter andre arbeidsmuligheter, som for eksempel nye oppfinnelser innen dampkraften. Fulton ble boende i Storbritannia i mange år; han jobbet med å tegne et kanalsystem der man brukte sluser istedenfor et annet system man brukte da. Dette ble ingenting av og i 1797 flyttet han til Paris der han jobbet med å utvikle en undervannsbåt for franskmennene som våpen mot Storbritannia.

Dampskipene[rediger | rediger kilde]

Clermount
Fullskala gjennomskåret modell av pedaldrevet ubåt til Napoleonskrigene

Samtidig som franskmennene og britene kriget, hadde Fulton møtt R. Livingston, USAs sendemann i Frankrike. Livingston hadde forretningsinteresser i dampbåtseilas, så de to bestemte seg for å bli partnere. Fulton tegnet en 20 meter lang båt med skovlhjul. Den ble bygd i 1803 og testet på Seinen. Livingston og Fulton så at skroget på båten de hadde lagd var for svakt til å bære maskinen. De måtte forbedre det. Fulton bestilte også en kraftigere maskin. Den ble sendt direkte fra England til Amerika. I 1806 dro Fulton til New York. Det første passasjer- og lasteskipet som var økonomisk sett drivbart var Fultons Clermount med sine 45 meter. Det ble sjøsatt på Hudson-elven i 1807. Dette skipet ble en stor suksess, men etter en stund hadde Fulton utviklet mange nye skip, med for eksempel bedre design og egenskaper. Fulton bygde også det første dampdrevne krigsskipet, Demologos for å beskytte New Yorks havn under blokaden 1812-1814.

Senere år[rediger | rediger kilde]

I sine siste år brukte han mye tid og penger på rettssaker for å forsvare sine dampbåtpatenter mot krenkelser, og i tillegg jobbet han videre på undervannsbåten. Han klarte å få Kongressen til å støtte prosjektet for å utvikle en dampdrevet undervannsbåt som kunne drive seg selv under vann. Den var ikke ferdig da han døde og ble aldri fullført av noen andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Robert Fulton, biography/Robert-Fulton-American-inventor
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Robert Fulton, 372
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Robert Fulton, w6qn651p
  4. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Фултон Роберт, 27. feb. 2017