Robert Aske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Aske
Født1500
Yorkshire
Død12. juli 1537
York
Beskjeftigelse Advokat
Nasjonalitet Kongeriket England
Medlem av Gray's Inn

Robert Aske (født 1500 i Yorkshire, død 12. juli 1537 i York) var en engelsk advokat som ledet opprøret Nådens pilegrimsferd i York i 1536. Han ble henrettet for høyforræderi av Henrik VIII av England i 1537.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert Aske var en yngre sønn av sir Robert Aske fra Augthon ved Selby. Han vokste opp i York og flyttet senere til London. Han tilhørte en gammel Yorkshirefamilie, med gode forbindelser. En av Askes fettere var Henry Clifford, 2. jarl av Cumberland.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble advokat, og var fellow var Gray's Inn. Aske var en gudfryktig mann, og reagerte sterkt på Henrik VIIIs endringer i kirkeordningen. Spesielt reagerte han på oppløsningen av klostrene. Da det brøt ut et opprør i York i oktober 1536 var han på vei hjem fra London. Han var ikke involvert fra starten av, men tok raskt over ledelsen, og innen 10. oktober ble han regnet som bevegelsens leder. Den dagen brøt et opprør i Lincolnshire sammen, og kort tid etter tok Aske og omkring 9000 opprørere kontroll over York.

Cliffords Tower i York, der Aske ble henrettet i 1537

Han forhandlet med kongens menn i nord, Thomas Howard, 3. hertug av Norfolk og George Talbot, 4. jarl av Shrewsbury, og ble lovet fritt leide til kongens palass hvor han skulle få en audiens. I samtalen med Henrik VIII fikk han løfter om at alle opprørere ville bli benådet og at spørsmålene de tok opp ville bli tatt opp når et parlament skulle innkalles i York innen et år. Aske stolte på dette, og oppfordret opprørerne til å spre seg.

Kort tid etter ledet Francis Bigod et nytt opprør i Cumberland og Westmorland, som Aske forsøkte å stoppe. Dette gav Henrik VIII mer enn nok anledning til å gå tilbake på sine løfter, og flere ledere ble arrestert. Aske ble ført til Westminster og dømt for høyforræderi. Han ble så ført tilbake til York, hvor han ble hengt. Noen versjoner av historien forteller at han ble hengt, trukket og kvartert, hvilket var den vanlige straffen for forrædere, men det er også mulig at han ble benådet til vanlig hengning, en langt mindre smertefull måte å dø på, ettersom de fleste kilder kun nevner dette. Hans legeme ble hengt i lenker på muren på Norfolk Castle.

Navnebror[rediger | rediger kilde]

Robert Aske deler navn med en annen ved samme navn, som trolig kom fra samme familie. Denne andre Aske var en formuende sytilbehørshandler i det sentrale London. Denne Robert Aske er mest kjent for at han etterlot en stor del av sin formue til velgjørenhet som grunnla et antall skoler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Richard W. Hoyle: The Pilgrimage of Grace and the Politics of the 1530s. Oxford University Press, Oxford 2007, ISBN 978-0-19-925906-9.
  • Geoffrey Moorhouse: Pilgrimage of Grace. The rebellion that shook Henry VIII's throne. Phoenix Press, London 2003, ISBN 1-84212-666-0.