Ro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ro er et filosofisk språk startet i 1904 av Edward Powell Foster (født 1853, død 1937), som var prest i Marieta, Ohio, USA.

Foster ville at ordenes form skulle si noe om deres betydning. Derfor skapte han glosene a priori, ut fra et system der ord som likner på hverandre har liknende betydning:

  • bofoc = rødt
  • bofod = oransje
  • bofof = gult

(I dette eksemplet gjør den siste vokalen o det klart at ordet er et adjektiv.)

Foster arbeidet med å utvikle Ro resten av sitt liv. Ikke mange lærte Ro, men prosjektet vakte en god del interesse. Foster fikk bl.a. et stipend fra forskningsstiftelsen IALA (The International Auxilliary Language Association). Det blei også gitt ut en del oversettelser.

Systemet bak Ro er det samme som i en del tidlige filosofiske språk, der ordenes betydning også blei bestemt ut fra rekkefølgen til bokstavene.

De mest kjente eksemplet er det filosofiske språket som den engelske biskopen John Wilkins offentliggjorde i 1668. Arbeidet med språket til Wilkins fikk betydning for renessansens arbeid med kategorisering av ideer, encyklopediaer osv, og seinere bl.a. for katalogsystemer for biblioteker, som det berømte Deweys desimalklassifikasjon. Melville Dewey var blant de kjente personer som ga pengestøtte til Foster. Det skyldtes nok at han forsto det klare slektskapet mellom Dewey-systemet og Ro.

Se også[rediger | rediger kilde]