Slaget ved Kulikovo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Kulikovo, fremstilling fra 1890-tallet

Slaget ved Kulikovo den 8. september 1380 stod mellom en russisk og en tartar-mongolsk hær. Slagstedet ligger i det som i dag er Tula oblast, og slaget endte i russisk seier.

Etter mongolenes invasjon av Russland under Batu Khan på 1200-tallet var Den gylne horde blitt den dominerende makten i Russland. Under mongolenes styre var Storfyrstedømmet Moskva blitt den viktigste russiske staten, og da tartaren Mamai var blitt khan ønsket han å demonstrere sin makt ved å sende en hær mot Moskva i 1378. Denne hæren ble slått av moskovittene, og to år senere gikk Mamai personlig i felten for å ta hevn over russerne.

Moskovittene var ledet av Dmitrij Donskoj, helten fra seieren to år i forveien. Mongolene hadde denne gangen alliert seg med Fyrst Oleg av Rjazan og storfyrst Vladislav II Jagiello av Litauen, og Dimitrij besluttet derfor å angripe mongolene før de kunne samle styrkene med sine allierte.

Ifølge eposet Zaponsjtsjina hadde Dimitrij 150 000 mann til rådighet mot mongolenes 300 000. Disse tallene er urealistisk høye, og de faktiske styrkene var nok nærmere halvparten.

Legenden sier at slaget åpnet med en duell mellom russeren Alexandr Peresvet og mongolen Temir-murza, der begge skal ha dødd. Det faktiske slaget varte i tre timer, der russerne greide å holde mongolene tilbake. Etter en overraskende flankemanøver av Vladimir den modige tippet seieren i russisk favør, og Mamai måtte flykte til Krim der han senere ble drept.

Den russiske seieren ble begynnelsen på slutten av tartarenes grep om Russland, og ble også en viktig samlende faktor blant de russiske fyrstedømmene.