Rilland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reimerswaals kommuneflagg

Rilland er et tettsted i Reimerswaal kommune i den nederlandske provinsen Zeeland, met 3008 innbyggere per 1. januar 2006. Rilland grenser til provinsen Noord-Brabant og ligger like ved Schelde-Rijn kanalen, sør for Riksvei A58. Ikke noe annet tettsted i Zeeland ligger lengre øst på Zuid-Beveland enn Rilland. Omtrent 1 km utenfor tettstedet, i grenda Stationsbuurt ligger jernbanestasjonen Rilland-Bath. Denne er knyttet til jernbanelinjen Vlissingen-Roosendaal.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens tettsted er oppkalt etter en landsby, den største delen av denne forsvant under en springflo i november 1530. Bortsett fra dette ble kanalen Hinkelinge igjen dyp. Først i det 17. og 18. århundre begynte man igjen å ta tilbake landet vannet hadde tatt. I tiden rundt 1656 hadde zeeuwene tatt tilbake Oostpolder, Mairepolder og Valkenissepolder ved å anlegge diker og pumpe ut vannet ved hjelp av vindmøller (ned. inpoldering eller indijking).

I 1754 kom de første planene for å bygge diker rundt Reigersbergschepolder, men selve byggingen begynte ikke før i 1773. Byggingen ble utsatt på grunn av uenighet mellom den tidens lokale dommere (ned. ambachtsheer), og det var flere problemer i byggetiden. For eksempel streiket arbeiderne på grunn av for lave lønninger – og militæret måtte komme i mellom for å stoppe streiken. Rundt 300 arbeidere fra Oost-Friesland ble etter dette sendt hjem.

Når denne polderen var tørr nok til at hus kunne bygges og man kunne bo der, ble den nye landsbyen Rilland grunnlagt. I 1782 hadde den en smie, en vognmaker, et herberg, en skole og ti arbeidersboliger.

Fra 1811 – 1816 og 1878 – 1970 var Rilland sammen med Bath en egen kommune, denne ble i 1970 slått sammen med Krabbendijke, Kruiningen, Waarde og Yerseke til den nye kommunen Reimerswaal.