Riga festning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riga festning

Riga festning (latvisk: Riga pils) er en festning ved elva Daugava i utkanten av gamlebyen i Riga, hovedstaden i Latvia. Festningen ble etablert i 1330, og den ble gjenoppbygd i 1497 og 1515. Forsvarsverkene ble kontinuerlig utbygd fra 1600-tallet fram til slutten av 1800-tallet. I 1938 ble festningen tatt i bruk som regjeringsbygning. I dag er den offisiell bolig for presidenten i Latvia og rommer lokaler for flere av museene i Riga.

Riga festning har gjennom århundrene stadig vært residens for den øverste myndighet i Riga og Latvia, enten disse var tyskere, litauere, svensker eller russere.

Riga festning ble bygd etter en avtale mellom Riga og Sverdbroderordenen, og var bolig for ordenens øverstkommanderende inntil denne flyttet til Cēsis festning. Etter unionen i Vilnius i 1561 kom festningen under Litauen, og i 1569 Polen-Litauen. Fra 1621 kom Latvia under svensk styre, og den svenske administrasjonen i Riga holdt da til i festningen. Tidlig på 1800-tallet ble Latvia underlagt Russland, og da flyttet russiske guvernører inn.

I 1922 ble Riga festning residens for presidenten i Latvia, men under 2.verdenskrig flyttet okkupasjonsmaktene inn. Etter uavhengigheten har igjen festningen blitt residens og kontorer for landets president. Presidenten holder til i den nordre del av festningen.

Den søndre del av festningen har siden 1920 vært lokaler for Latvia nasjonale historiske museum, et museum som bl.a. dekker Latvias folkekultur. Også Museet for utenlandsk kunst holder til i Riga festning.

Riga festning var opprinnelig en bygning på tre etasjer omkring en firkantet gårdsplass, og hadde fire rektangulære tårn i hjørnene. Etter ødeleggelsene i 1484 ble det gjenoppbygd med to runde tårn, for å følge siste nyvinninger i militær teknologi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]