Hopp til innhold

Latvia nasjonale historiske museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Latvia nasjonale historiske museum
Etablert1869
Kart
Latvia nasjonale historiske museum
56°56′34″N 24°07′49″Ø
AdresseLāčplēša iela 106, Rīga, LV-1003
Nettstedhttp://lnvm.lv/

Latvia nasjonale historiske museum (latvisk: Latvijas Nacionālā vēstures muzeja) ligger i Latvias hovedstad, Riga. Det er et av Rigas største og mest interessante museer. Utstillingene forteller om Latvias historie fra istiden til 1940. Museet har store samlinger innen arkeologi, folkekultur og numismatikk.

Plakat fra tiden da Latvia var del av Sovjetunionen
Bygningen som i dag rommer Latvias nasjonale historiske museum

Latvia nasjonale historiske museum er først og fremst et museum for latvisk folkekultur. Museet ble etablert i 1869 av en organisasjon som kalte seg for Riga latviske samfunn. På denne tiden var Latvia underlagt Russland, og Riga var – som gammel hansaby – stadig dominert av tysk språk og kultur, tyskerne utgjorde nærmere 50 % av befolkningen. Latviere utgjorde bare om lag 25 % av befolkningen i byen, og ordet latvier betydde rett og slett en bonde. Riga latviske samfunn arbeidet for at latvisk kultur skulle bli kjent og vinne anerkjennelse. Mye tyder på at mye inspirasjon ble hentet fra Sverige.[1]

Da Latvia erklærte seg som uavhengig stat i 1918 ble ansvaret for museet overtatt av staten, og i 1920 kunne institusjonen flytte inn i Riga festning. Den selvstendige nasjonen ga museet en viktig plass i landets kulturpolitikk. Kulturarven var viktig for den unge nasjonen. Museet fikk ansvar for å samle, ta vare på og formidle landets kulturarv innen arkeologi, folkekultur, historie og kunst. Museet tok på seg oppgaver innen dokumentasjon og forsking.

Under den lange sovjetiske okkupasjonen av Latvia måtte museet tilpasse seg den aktuelle politikken, men kunne likevel arbeide med innsamling, konservering og utstillinger. Flere ganger arrangerte museet spesialutstillinger med latviske folkedrakter og folkekunst som tema.

Museet tok aktivt del i hendingene under det som kalles den tredje latviske kulturreising – i slutten av 1980-årene. Utstillingen Latvia mellom to verdenskriger i 1988 hadde 300 000 besøkende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://lnvm.lv/en/?page_id=21 Latvia nasjonale historiske museums hjemmeside, engelsk versjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]