Richard Wurmbrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Wurmbrand
Richard and Sabina Wurmbrand 3.jpg
Født24. mars 1909[1][2]Rediger på Wikidata
București[3]Rediger på Wikidata
Død17. feb. 2001[1][2]Rediger på Wikidata (91 år)
TorranceRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Predikant, skribent[3], dissident, protestantisk prest[3], teolog[3]Rediger på Wikidata
Parti Det rumenske kommunistpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet RomaniaRediger på Wikidata
Gravlagt Rose Hills Memorial ParkRediger på Wikidata
Medlem av Voice of the Martyrs, Church's Ministry Among Jewish PeopleRediger på Wikidata

Richard Wurmbrand (født 24. mars 1909 i București, død 17. februar 2001 i Glendale, California) var en rumensk politiker og prest av jødisk avstamning.

Han tilbrakte ungdomstiden sin i en tid preget av sterk anti-semittisme i Romania, men senere, etter å ha konvertert til kristendommen, og han vågde å uttalte seg offentlig om at kommunisme og kristendommen ikke var kompatible, opplevde han fengsling og tortur på grunn av sin tro. Hans kolleger i Romania oppfordret Wurmbrand til å forlate landet og arbeide for religiøs frihet fra et sted som var mindre personlig farlig for ham. Han ble kjøpt fri av Den norske Israelmisjon og Hebrew Christian Alliance for 50.000 NOK.[4]

Etter å ha tilbrakt tid utenlands, blant annet i England, emigrerte Wurmbrand og hans kone, Sabina, som også hadde blitt fengslet, til Amerika og han dedikerte resten av sitt liv til formidling og hjelpe kristne som blir forfulgt på grunn av deres tro. Han skrev mer enn 18 bøker som ble oversatt til mange språk. Han grunnla den internasjonale organisasjonen Voice of the Martyrs, som fortsetter å hjelpe kristne rundt om i verden som blir forfulgt for sin tro.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Wurmbrand, den yngste av fire gutter, ble født i 1909 i en tysktalende jødisk familie.[5] Han bodde sammen med sin familie i Istanbul for en kortere periode, hans far døde da han var 9 år, og Wurmbrand-familien kom tilbake til Romania da han var 10 år gammel.[6] Ifølge andre kilder returnerte familien til Romania seks år etter at faren døde.[7] Som ungdom, ble han sendt for å studere marxisme i Moskva, men kom tilbake til hjemlandet i all hemmelighet året etter. Forfulgt av det hemmelige politiet i Romania, ble han arrestert og fengslet. Han tilbrakte flere år som politisk fange med å bygge ut Donau-Svartehavskanalen.

Han giftet seg med Sabina Oster den 26. oktober 1936. Wurmbrand og hans kone ble troende kristne i 1938 gjennom vitnesbyrd fra Christian Wolfkes, en tysk kristen snekker, og sluttet seg til den anglikanske misjonen til jødene. Wurmbrand ble ordinert to ganger, først til Den anglikanske kirke og etter den andre verdenskrig, som en luthersk prest. I 1944, da Sovjetunionen okkuperte Romania som det første skrittet for å etablere et kommunistisk regime, begynte Wurmbrand en kirke for sine rumenske landsmenn og soldater tilhørende Den røde armé.

Da den kommunistiske staten forsøkte å kontrollere alle kirkene, begynte Wurmbrand umiddelbart en hemmelig kirke for sitt folk. Han ble av sine landsmenn husket for sitt mot ved å stå i en samling av menighetsledere og fordømme statlig kontroll av kirkene. Wurmbrand ble arrestert den 29. februar 1948, da han var underveis til kirken. Han tilbrakte blant annet tre år i isolat. Dette isolat var i en celle tolv fot under bakken, uten lys eller vinduer. Han fortalte senere at han opprettholdt sin mentale helse ved å sove på dagtid, holde seg våken om natten, og trene sitt sinn og sjel ved å komponere og deretter levere en preken hver natt.

På grunn av sin ekstraordinære hukommelse, var Wurmbrand i stand til å huske mer enn 300 av disse talene, 22 av disse ble publisert i «Sermons in Solitary Confinement» i 1969.[8] Hans kone hadde også blitt arrestert i 1950 og tilbrakte tre år med straffarbeid på Donau-Svartehavskanalen der også ektemannen hadde vært stasjonert. Deres eneste sønn, Mihai, som var student på denne tiden, ble utvist fra skolen fordi hans foreldre var politiske fanger.

I mai 1966 vitnet Wurmbrad i Washington, DC for det amerikanske Senatet.[9] Sitt vitnesbyrd, der han tok av seg skjorta foran TV-kameraene for å vise arrene etter tortur i fengselet, førte til at han fikk mye offentlig oppmerksomhet. Han ble kjent som "The Voice of the Underground Church" og han gjorde mye for å belyse forfølgelsen av kristne i kommunistiske land. Han samlet indisier på at Karl Marx var satanist. Senere utvidet han sin virksomhet til å hjelpe forfulgte troende også andre steder, spesielt i den muslimske verden. I 1990 var Richard og hans kone Sabina Wurmbrand tilbake i Romania for første gang på 25 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 11929440s[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 7416637, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator pna20211131930, besøkt 8. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Bjørn Brøymer (24. mars 1994). «Richard Wurmbrand en uredd kjempe» (PDF). Aftenposten. Besøkt 21. april 2016. 
  5. ^ «Richard Wurmbrand er død». Dagen.no. Besøkt 21. april 2016. 
  6. ^ «Rev. Richard Wurmbrand, Voice of the Martyrs | Manhattan, New York, NY | News». www.nypress.com. Besøkt 21. april 2016. 
  7. ^ «Cum s-a „răzbunat“ Richard Wurmbrand pe torţionarii săi | Romania Libera». RomaniaLibera.ro. Besøkt 21. april 2016. 
  8. ^ «Richard Wurmbrand». Telegraph.co.uk. Besøkt 21. april 2016. 
  9. ^ Bates, Stephen (15. mars 2001). «Pastor Richard Wurmbrand» (engelsk). Besøkt 21. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]