Richard Wurmbrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Richard Wurmbrand (født 24. mars 1909 i București, død 17. februar 2001) var en rumensk politiker og prest av jødisk avstamning.

Wurmbrand tilbrakte ungdomstiden sin i en tid med sterke anti-semittiske aktivitet i Romania, men senere, etter å ha blitt en troende i at Jesus Kristus var den sanne Messias, og han vågde å uttalte seg offentlig om at kommunisme og kristendommen ikke var kompatible, opplevde han fengsling og tortur på grunn av hans tro. Hans kolleger i Romania oppfordret Wurmbrand til å forlate landet og arbeide for religiøs frihet fra et sted som var mindre personlig farlig for ham.

Etter å ha tilbrakt tid utenlands, blant annet i England, emigrerte Wurmbrand og hans kone Sabina, som også hadde blitt fengslet, til Amerika og han dedikerte resten av hans liv til formidling og hjelpe kristne som blir forfulgt på grunn av deres tro. Han skrev mer enn 18 bøker som ble oversatt til mange språk. Han grunnla den internasjonale organisasjonen Voice of the Martyrs, som fortsetter å hjelpe kristne rundt om i verden som blir forfulgt for sin tro.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Wurmbrand, den yngste av fire gutter, ble født i 1909 i en jødisk familie. Han bodde sammen med sin familie i Istanbul for en kortere periode, hans far døde da han var 9 år, og Wurmbrand-familien kom tilbake til Romania da han var 15 år gammel. Som ungdom, ble han sendt for å studere marxisme i Moskva, men kom tilbake til hjemlandet i all hemmelighet året etter. Forfulgt av det hemmelige politiet i Romania, ble han arrestert og fengslet. Han tilbrakte flere år som politisk fange med å bygge ut Donau-Svartehavskanalen.

Han giftet seg med Sabina Oster den 26. oktober 1936. Wurmbrand og hans kone ble troende kristne i 1938 gjennom vitnesbyrd fra Christian Wolfkes, en rumensk kristen snekker, de sluttet seg til den anglikanske misjonen til jødene. Wurmbrand ble ordinert to ganger, først til Den anglikanske kirke og etter den andre verdenskrig, som en luthersk prest. I 1944, da Sovjetunionen okkuperte Romania som det første skrittet for å etablere et kommunistisk regime, begynte Wurmbrand en kirke for hans rumenske landsmenn og soldater tilhørende den røde arme.

Da den kommunistiske staten forsøkte å kontrollere alle kirkene, begynte Wurmbrand umiddelbart en hemmelig kirke for hans folk. Richard ble for sine landsmenn husket for sitt mot stående i en samling av menighetsledere og som fordømte statlig kontroll av kirkene. Wurmbrand ble arrestert den 29. februar 1948 da han var underveis til kirken. Han tilbrakte blant annet tre år i isolat. Dette isolat var i en celle tolv fot under bakken, uten lys eller vinduer. Han fortalte senere at han opprettholdt sin mentale helse ved å sove på dagtid, holde seg våken om natten, og trene sitt sinn og sjel ved å komponere og deretter levere en preken hver natt.

På grunn av hans ekstraordinære hukommelse, var Wurmbrand i stand til å huske mer enn 350 av disse talene, et utvalg av disse ble publisert i en bok for første gang i 1969. Hans kone hadde også blitt arrestert i 1950 og tilbrakte tre år med straffarbeid på Donau-Svartehavskanalen der også ektemannen hadde vært stasjonert. Deres eneste sønn, Mihai, som var student på denne tiden, ble utvist fra skolen fordi hans foreldre var politiske fanger.

I mai 1966 vitnet Wurmbrad i Washington, DC for det amerikanske Senatet. Som vitnesbyrd, der han tok av seg skjorta foran TV-kameraene for å vise arrene etter tortur i fengselet, førte til at han fikk mye offentlig oppmerksomhet. Han ble kjent som "The Voice of the Underground Church" og han gjorde mye for å belyse forfølgelsen av kristne i kommunistiske land. Han samlet indisier på at Karl Marx var satanist. Senere utvidet han sin virksomhet til å hjelpe forfulgte troende også andre steder, spesielt i den muslimske verden. I 1990 var Richard og hans kone Sabina Wurmbrand tilbake i Romania for første gang på 25 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]