Richard Peyzaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Richard Peyzaret
Richard Peyzaret 20080318 Salon du livre 3.jpg
FødtRichard Peyzaret
31. mars 1946
Paris
Død10. april 2018 (72 år)
Utdannet ved Lycée Charlemagne, École Duperré
Beskjeftigelse Tegneserieskaper
Nasjonalitet Frankrike

Richard Peyzaret, med kunstnernavnet F’Murr eller F’Murrr,[1] (født 31. mars 1946 i Paris, død 10. april 2018) var en fransk tegneserietegner. Han er mest kjent for sin tegneserie Le Génie des alpages, som betyr noe slikt som «geniene på beite», men den norske tittelen var Ullkorn, som kom ut i åtte album i Norge på midten av 1980-tallet.

Spinnville sauer[rediger | rediger kilde]

Peyzaret vokste opp som en beundrer av tegneserieskapere som Hergé og André Franquin, men tok en ordinær kunstutdannelse i seks år i Paris før han tok kontakt med tegneserieindustrien ved Raymond Poïvet. Det førte ham videre til René Goscinny og han begynte å tegne for tegneseriemagasinet Pilote i 1971 og debuterte med humorserien Contes à Rebours, og som senere ga støtet til hans første album, Au loup!

Mens han arbeidet for Pilote begynte han sitt mest berømte verk i 1973, Ullkorn, som var en særdeles sprelsk serie med en løs filosofisk og surrealistisk handling som involverte diskuterende sauer, en sturende gjeter, en oppfinnsom gjeterhund, talende fjell, og den lille prinsen som stadig flyr innom. Formelt handler serien om en gammel og en ung gjeter, deres hund som går på to og snakker, en flokk spinnville sauer pluss flere andre unormale figurer som opptrer uforutsigbart. Når en sau blir tatt av en ørn er den lykkelig og roper: «Jeg kan fly!» Da Pilote gikk inn ble serien utgitt direkte som album uten først å bli publisert i et magasin.

Andre serier[rediger | rediger kilde]

F'Murrr hadde også lenge en forbindelse med flere andre franske seriemagasiner i denne perioden. Av hans andre serier ble Naphtaline trykket i Pilote, Porfirio et Gabriel i Le Canard Sauvage og Circus, Jehanne d'Arc i Métal Hurlant, Robin des Boîtes i Fluide Glacial, og Les Mirrois de Marguerite og Ala et Lolli ble tegnet for Spirou-tillegget Le Trombone Illustré.

I 1985 begynte han på tegneserien Histoires Déplacées i seriemagasinet (A SUIVRE)[2] som drev satire med den daværende sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan. Disse historiene med felles tema og personer, ikke helt ulikt Ullkorn, ble samlet og utgitt i et album i 1987 under tittelen Le char de l'état dérape sur le sentier de la guerre (Statens stridsvogn tryner på krigsstien på norsk i 1989). Det ble ikke flere album i denne serien, da F’Murrr fikk problemer med å drive satire om en pågående krig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ tre eller flere r’er er ikke en trykkfeil, men faktisk en del av navnet
  2. ^ Tittelen (A SUIVRE) betyr bokstavelig (Fortsettelse følger) og parentesene er en del av tittelen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]