Richard Mulcaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Richard Mulcaster
Født1530[1][2][3]Rediger på Wikidata
Carlisle
Død1611[4][2][3][5]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseLeksikograf, lingvist, politiker, skribent
Embete
  • Medlem av Englands parlament (Carlisle)
  • Member of the 1559 Parliament (Carlisle) Rediger på Wikidata
Utdannet vedEton College
Christ Church (1555–)[6]
King's College
SpråkEngelsk[7]
Periode1500-tallet

Richard Mulcaster (født ca. 1531, død 15. april 1611) var en engelsk pedagog og rektor, kjent for sitt visjonære syn på utdanningsprosessen og vurdert som en grunnlegger av en engelskspråklig leksikografi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i en overklassefamilie i Carlisle, og begynte sin utdannelse ved Eton College. Deretter studerte han ved King's College i Cambridge, og senere ved University of Oxford. I studietiden møtte han flere forskere som hadde innflytelse på hans senere tankesett, som John Cheke og John Caius.

I 1561 ble han den første rektoren ved Merchant Taylor's School i London. Han skrev der to traktater om utdanning, Postition i 1581 og Elementarie i 1582. Skolen var dengang den største i landet, og Mulcaster jobber hardt for å innføre et pensum som satte standarden for utdanning innen latin, gresk og hebraisk. I 1596 ble han rektor på St Paul's School.

Hans skrifter er viktige for studiet av utdanning og pedagogikk på 1500-tallet.

Mulcaster var medlem av parlamentet for valgkretsen Carlisle i 1559.[8]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Mulcasters mest varige verk, Elementarie, ble utgitt i 1582. For det meste er det en guide for god praksis i lærling, særskilt i undervisningen av engelsk. På en tid da latin fortsatt hadde all prestisje i utdannelsen, fremmet Mulcaster en god sak for å overbevise om det store potensialet som lå i å undervise i engelsk for alle de funksjoner som på den tid var reservert for latin. Han fremmet at engelsk språk måtte bli mer benyttet, og like viktig at det også ble respektert. Elementarie er i denne forstand et opprop for nasjonal stolthet: «forenners and strangers do wonder at vs, both for the vncertaintie in our writing, and the inconstancie in our letters.»[9]

Leksikografi[rediger | rediger kilde]

Ved slutten av etableringen av engelsk som kunne fungere det komplekse behovet for pedagogikk, endte Elementarie med en liste over 8000 «harde ord». Mulcaster gikk ikke inn og definerte noen av dem, men forsøkte å fastsette en standardisert staving av dem på en tid da engelsk språk generelt manglet standardisert staving og regler. Foruten å skape en bevegelse mot staveregler for engelsk (slik som rollen til den stumme «e» i vokallengden i slike par som bad og bade), representerte listen et opprop for at engelsk trengte en ordliste for å samle «alle de ord som vi har i vår engelsk…»[10] I løpet av de neste tiårene ble de første engelske ordbøkene utgitt.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Muilcaster hadde en stor betydning for utvikling av fotball. Han var den første som tok i bruk navnet footeball, for å skille det fra andre spill som han kalte the hand ball og armeball. Fotball var i sin spede begynnelsen noe som krevde en ball og svært lite annet. Myndighetene fnyste på begynnelsen av 1500-tallet av spillet som gjentatte ganger ble forbudt av monarken og Lord Mayor som en trussel mot offentlig orden, stadige skader på utøverne og av at det avledet fra den obligatoriske øvingen med langbue.[11]

Mulcaster skrev i Positions Wherein Those Primitive Circumstances Be Examined, Which Are Necessarie for the Training up of Children fra 1581 om fotball som et spill med positiv pedagogisk virkning som fremmet helse og styrke. Hans publikasjon er den første hvor det refereres til lag («parties»), posisjoner («standings») og fordelene med en dommer («judge over the parties») og trener («trayning maister»). Fotball ble på hans tid spilt som et mobbspill, hvor store grupper med uklart definerte lag og regler kjempet mot hverandre, og var fortsatt forbudt i London. Mulcasters bidrag la grunnlaget for den moderne fotballsporten.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 125056276, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b CERL Thesaurus, CERL-ID cnp01347121, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6xq6x9x, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Open Library, Open Library-ID OL466344A, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.historyofparliamentonline.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb125056276; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 125056276.
  8. ^ «Mulcaster, Richard (1532-1611), of London», History of the Parlament
  9. ^ Den engelsk samtidsstaving er beholdt uoversatt da den belyser forfatterens samtid.
  10. ^ Originalsitat: «all the words which we use in our English tung … out of all professions, as well learned as not, into one dictionarie, and besides the right writing, which is incident to the Alphabete, [the lexicographer] wold open vnto us therein, both their naturall force, and their proper use.»
  11. ^ Tames, Richard (2009): Shakespeare's London On Five Groats a Day, Thames & Hudson, s. 135
  12. ^ «Richard Mulcaster» Arkivert 15. april 2010 hos Wayback Machine.. FootballNetwork.