Richard Hüttig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Richard Hüttig
Født18. mars 1908Rediger på Wikidata
Bottendorf
Død14. juni 1934Rediger på Wikidata (26 år)
Berlin
Plötzensee
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiKommunistische Partei Deutschlands
NasjonalitetTyskland

Seelingstraße 21, Schloss Charlottenburg, Berlin-Charlottenburg.

Richard Hüttig (født 18. mars 1908 i Roßleben-Bottendorf, død 14. juni 1934 i Berlin) var en tysk kommunist, som blei henretta av nazistene av politiske grunner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Hüttig tilhørte en familie av landarbeidere. Tjue år gammel flytta han til Berlin, der han etter ei tid slutta seg til Rote Jungfront og seinere Tysklands kommunistiske parti (KPD).

I 1930 var Hüttig blitt leder av boligvernet (Häuserschutzstaffeln) i strøket der han bodde i Charlottenburg. Slike grupper var etablert som sjølhjelpsorganisasjoner til beskyttelse mot terrorangrep fra brunskjortene. De var nært tilknytta KPD, enda om de ikke var formelt underlagt partiet.

Nasjonalsosialismens tid[rediger | rediger kilde]

Richard Hüttig blei arrestert i en aksjon mot regimemotstandere 14. september 1933, etter at Hitler hadde kommet til makta. Hüttig tilbrakte flere måneder i konsentrasjonsleiren Columbia-Haus, før han blei stilt for retten. Han og en del andre blei anklaga for å ha skutt og drept SS-offiseren Kurt von der Ahé under et SA-SS raid i nabolaget 17. februar 1933. Det fantes ikke bevis for dette, og retten fastslo at det var usannsynlig at Hüttig var skyldig, spesielt ettersom det var øyenvitner som sa at von der Ahé hadde blitt skutt av sine egne. Hüttig hadde heller ikke våpen. Like fullt blei han dømt til døden for alvorlig brudd på den offentlige ro og drapsforsøk. Han blei halshogd i Plötzenseefengselet i Berlin. Han var en av mange kommunister som blei drept i Plötzensee på denne tida.

Vegen inn mot Plötzensee-minnesmerket er oppkalt «Hüttigpfad» (Hüttigstien) etter ham. I fødebyen Roßleben er den tidligere «Schenkenplatz» omdøpt til «Richard-Hüttig-Platz». (Den var for øvrig oppkalt etter Hitler under Det tredje rike.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]