En reise til India

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Reisen til India)
Hopp til: navigasjon, søk
En reise til India
orig. A Passage to India
Generell informasjon
Sjanger Drama
Nasjonalitet Storbritannia Britisk
Utgitt USA 14. desember 1984
Norge 1985
Lengde 163 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 12 år (1985)
Bak kamera
Regissør David Lean
Manus E. M. Forster (bok)
David Lean
Santha Rama Rau (scenestykke)
Produsent John Heyman
Edward Sands
Musikk John Dalby
Maurice Jarre
Sjeffotograf Ernest Day
Klipp David Lean
Foran kamera
Medvirkende Victor Banerjee
James Fox
Judy Davis
Peggy Ashcroft
Filmselskap Columbia Pictures
Eksterne lenker

En reise til India (originaltittel: A Passage to India) er en britisk dramafilm fra 1984 regissert av David Lean. Hovedrollene spilles av Victor Banerjee, James Fox, Judy Davis og Peggy Ashcroft. Filmen er basert på 1924-romanen «A Passage to India», skrevet av E. M. Forster.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til 1920-årenes India, da landet var en britisk koloni.

Den britiske kvinnen Adela Quested (Judy Davis) er på reise i India og hevder å ha blitt voldtatt av inderen Dr. Aziz (Victor Banerjee) under en strabasiøs utflukt til noen huler i fjellene. Etterhvert som dramaet utvikler seg blir det store spørsmålet om hvorvidt hun snakker sant. Har hun blitt voldtatt eller er det hun som har forført ham, og har det skjedd noe i det hele tatt? Det blir satt i gang en rettssak etter britisk skikk og bruk som etterhvert for stor oppmerksomhet i det indiske samfunnet.

Filmen omhandler motsetningene mellom indiske tradisjoner, tro og levesett, satt opp mot engelsk kolonimakt med sin arroganse, maktmisbruk og ufølsomhet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble godt mottatt av kritikerne og har oppnådd høye 83% på Rotten Tomatoes [1]. Variety var begeistret og skrev «an impeccably faithful, beautifully played and occasionally languorous adaptation of E.M. Forster's classic novel about the clash of East and West in colonial India» [2]. For flere kritikere se [3]. Kommersielt kan den beskrives som en moderat suksess da den innbrakte $27 millioner ved amerikanske kinoer [4].

Priser

Reisen til India vant i 1985 to Oscar i kategoriene beste kvinnelige birolle (Peggy Ashcroft) og beste musikk (Maurice Jarre), og ble nominert i ytterligere 9 kategorier. Den vant samme år tre Golden Globes i samme kategorier, pluss beste utenlandske film. Den ble året etter tildelt en BAFTA-pris for beste kvinnelige hovedrolle (Peggy Ashcroft). Den ble også tildelt en rekke andre priser.[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]