Reinhold Felderhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
"Diana" i søylegangen på museumsøya i Berlin. Foto: Manfred Brückels

Reinhold Carl Thusmann Felderhoff (født 25. februar[1] 1865 i Elbing (Vestpreussen); død 18. desember 1919 i Berlin) var en tysk billedhugger og professor ved Berliner Akademie. Han representerte i utgangspunktet den klassisistiske stilretningen Berliner Bildhauerschule.

Liv[rediger | rediger kilde]

Reinhold Felderhoff studerte ved Berliner Akademie fra 1880 til 1884, bl.a. under Fritz Schaper. Fra 1884 var han mesterelev ved Reinhold Begas atelier. Etter studier i Roma arbeidet han fra 1887 som selvstendig billedhugger, bl.a. med generalbyster for Zeughaus Berlin. Sammen med Begas arbeidet han med det tidligere nasjonalmonumentet reist foran Berlin byslott. Nasjonalmonumentet ble revet i 1950.

Felderhoff vant i 1895 den første Keiserpris for antikk kunst. Han ble medlem av Berliner Secession og i 1913 av Berliner Akademie og i 1917 professor samme sted.

Han ble gravlagt på Südwestkirchhof Stahnsdorf.

Verker[rediger | rediger kilde]

Blant de mest kjente verker av Felderhoff som fremdeles er i behold er statuen av jaktgudinnen Diana, innkjøpt av Nationalgalerie Berlin. Den ble utstilt på Berlin kunstutstilling i 1898 og verdensutstillingen i 1900 i Paris. Skupturen ble stjålet i 1922 og aldri gjenfunnet. En versjon i bronse fra 1910 ble også innkjøpt av nasjonalgalleriet og kan ses i søylegangen på museumsøya i Berlin.

Stralauer Fischer fra 1916 er plassert ved Rathaus Treptow i Plänterwald i Berlin. Deler «Monumentgruppe 6» over Johann II (Brandenburg) bestilt av Vilhelm II til Siegesallee i Tiergarten, finnes i Zitadelle Spandau. Et relieff med motiv fra gruppen finnes i ortseilen Mariendorf. Monumentgruppen over Johann II fremstår i et mer moderne formspråk enn Felderhoffs tidligere verker.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se referanse i artikkelen på tysk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]