Reichsministerium für die besetzten Ostgebiete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne bygningen i Berlin huset fra 1942 kontoret til statsråden for de okkuperte østområdene (RMfdbO), Alfred Rosenberg.

Reichsministerium für die besetzten Ostgebiete (RMfdbO, norsk: «riksministeriet for de besatte østområdene») var det tyske øverste sivile forvaltningsorganet for okkuperte områder i Sovjetunionen under andre verdenskrig.[1] Det ble opprettet av Adolf Hitler i juli 1941, og ble ledet av nazipartiets sjefsideolog Alfred Rosenberg.[2]

Under Rosenbergs ledelse begynte riksministeriet avkollektiviseringen av det sovjetiske landbruket. Rosenbergs idé var å fremstille tyskerne som «frigjørere» i den sovjetskeptiske delen av befolkningen. Rosenberg ønsket å føre en myk politikk i øst og hadde samtidig en stor del av det overordnete ansvaret for de omfattende ugjerningene begått av okkupasjonsmakten.[2] Rosenbergs tilnærming ble vanskeliggjort blant annet av Erich Kochs utnevnelse til rikskommissær i Ukraina. Kochs brutale politikk førte til at de som i utgangspunktet var vennlige til nyordningen ble drevet over på Sovjetunionens side igjen.[trenger referanse]

Rosenberg hadde planlagt fire rikskommissariater i de okkuperte områdene: Ostland (Baltikum), Ukraina, Moskva og Kaukasus. De to sistnevnte eksisterte kun på papiret da områdene aldri var under tysk kontroll, mens de to førstnevnte kun hadde kort levetid ettersom Sovjetunionen gjenerobret områdene over de neste to årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lehnstaedt, S. (2016). Occupation in the East: The Daily Lives of German Occupiers in Warsaw and Minsk, 1939-1944. Berghahn Books.
  2. ^ a b Norsk krigsleksikon 1940-45. [Oslo]: Cappelen. 1995. ISBN 8252525490.