Reed skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reed skole (Reed skule) var en 1-7-skole (barneskole) på Reed i bygda Breim i Gloppen kommune. Reed skole ble første gang etablert i 1864 og helt nytt bygg i 1957. Skolen hadde 168 elever i 2007. I 2009 ble skolen lagt ned og elevene flyttet til Breim skoleByrkjelo. Med tiden skal bygningen brukes til barnehage.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første skolen på Reed ble bygget i 1864. I 1892 ble det bygget en ny skole som stod frem tid det nye skolebygget stod ferdig i 1957. Det gamle skolebygget fra 1892 ble stående, sporadisk brukt, til det ble revet i 1981. I 1971 ble skolen utbygget med gymnastikksal og scene. I forbindelse med reform 97 ble skolen ytterligere utvidet for å romme 6-åringene

Skolekrets[rediger | rediger kilde]

Til skolekretsen tilhørte gårdene Kvile, Hetle og Seime vest for Reed. I dette området ligger byggefeltet med de meste av eneboliger i kretsen. Videre tilhørte gårdene langs Storeelva, deriblant Råd samt gårdene østover til og med Bø og Flølo, hvor Byrkjelo skoles krets tok over. I Øvrebygda mot Utvikfjellet gikk kretsgrensen til Byrkjelo ved Skinlo. Til skolekretsen hørte også Høygardane som ligger høyt over Breimsvatnet mot nord, og kretsen Årdal som ligger i sør, ved Breimsvatnet mot Jølster.