Nordfjord folkehøgskule

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordfjord folkehøgskule
Nordfjord folkehøgskule
Grunnlagt1923
Linjer
Friluftsliv/UT, Friluftsliv/Ekspedisjon, Friluftsliv/Fjellsport, Friluftsliv/Jakt og fiske, Friluftsliv/KRIK, Friluftsliv/Norske eventyr, Friluftsliv/Ski og surf, Friluftsliv/Vind og vatn, Friluftsliv/Bu og fritid, Friluftsliv/Vegleiing
MottoNokre spor varer evig
FylkeVestland
KommuneGloppen
TettstedVereide
AdresseØvre Nordstranda 380
RektorHildegunn Gjesdal Tennebø
InspektørOdd Harald Halse
Elevplasser134 (2012)
Gj.snittsalder19,5 år
Ansatte30
EierNormisjon
Nettstedwww.friluftslivskulen.no/

Nordfjord folkehøgskule er en kristen folkehøgskoleVereide i Gloppen i Vestland. Skolen ble bygget i 1923 som Nordfjord ungdomsskule av Nordfjord indremisjon, nå Normisjon, region Sogn og Fjordane.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1912 til 1923 ble det bygd 20 kristelige ungdomsskoler i Norge. Nordfjord ungdomsskule ble i 1923 den siste som ble bygget på mange år. I de påfølgende årene ble det i stedet satset på en konsolidering og styrking av de kristelige ungdomsskolene som hadde behov for å bli innarbeidet og kjent både i lokalmiljøet og i landet ellers. Den neste som ble bygget var Risøy folkehøyskole i 1936.

Salmedikteren Matias Orheim regnes for å ha gitt det åndelige startskuddet for bygginga av Nordfjord ungdomsskole da han sendte et telegram fra Dragseidet på Stad til Indremisjonens påskemøte i Utvik. På telegrammet, som ble sendt i 1919, stod det ganske enkelt "Reis ungdomsskolen!". Allerede på dette møtet ble det satt ned en komite som skulle ta seg av de første forberedelsene. På et møte i Gloppen i 1920, der nesten alle prestegjeld i Nordfjord deltok, ble det bestemt at Indremisjonen skulle stå for utbygginga med støtte fra alle de andre kristelige organisasjonene i Nordfjord. Det ble tatt ut ei tomt på 9,5 mål på Gloppen prestegårdVereide, og lærar Bertel Kaale på Sunnfjord ungdomsskule ble kalt til styrer. Matias Orheim og andre reiste rundt i bygdene i Nordfjord for å samle inn penger, og bygginga kunne begynne. Skolen ble reist på imponerende kort tid. Grunnarbeidet ble påbegynt sommeren 1922. I august 1923 var styrerboligen ferdig. Helga 27.-28. oktober 1923 var det innvielsesfest på skolen. Da stod bygget "Ljosborg" der uten bordkledning og murpuss, men det var ellers klart til å tas i bruk. Faktisk ble skolen allerede tatt i bruk fra 8. oktober. Det første elevkullet hadde 68 elever[1]. Den nye skolen på Vereide ble ansett som en åndelig motvekt til radikalismen representert av Firda Gymnas som ble bygget på Sandane året i forveien (1922).

I de første årene hadde de fem lærerne ansvar for en imponerende mengde fag: Religion, norsk, regning, matematikk, historie, krikehistorie, naturfag, geografi, sjelelære, engelsk, sang, skriving, tegning, landbruk, gymnastikk, sløyd, husstell og handarbeid. Den første skoleplanen la hovedvekten på teoretiske fag, men det meldte seg raskt et behov også for å satse mer på praktiske fag. For å få bedre plass til dette, ble det i 1938 ført opp to nye bygninger. Den ene inneholdt tre- og metallsløyd, mens den andre inneholdt skolekjøkken, gymnastikksal og et fysikklaboratorium som senere ble bygget om til auditorium.

I løpet av 1960-årene ble det i Norge innført obligatorisk ungdomsskole for alle. De eksisterende undgomsskolene ble samtidig bedt om å bytte navn til folkehøgskoler. Skolen på Vereide har båret navnen Nordfjord folkehøgskule siden 15. august 1970.

Friluftsliv kom inn som linjefag i 1978. Utover 1990-tallet opplevde skolen en økning i søkere til friluftsliv og en nedgang i øvrige fag. I 2000 ble skolen gjort om til en ren friluftslivskole. Like før omleggingen var elevtallet nede i 65. I dag har skolen etablert seg med et elevtall på om lag 130.

Friluftslivskolen[rediger | rediger kilde]

Skolen la ved årtusenskiftet om til å bli en tilnærmet ren friluftslivskole[2], og har siden dette titulert seg som "Friluftslivskulen". Skolen er en aktiv bruker av naturområdene i kommunen, alt fra fjord til skog, fjell og bre.

Skolen har 10 linjer innen friluftsliv per 2019/20:

 • UT
 • Ekspedisjon
 • Fjellsport
 • Jakt og fiske
 • KRIK
 • Norske eventyr
 • Ski og surf
 • Vind og vatn
 • Veiledning
 • Bu og fritid

Sommerhotell og vandrerhjem[rediger | rediger kilde]

Skolen har etablert Nordfjord sommarhotell og Nordfjord vandrerhjem for å sikre inntekter i sommerhalvåret. Hotellet tilbyr rommene i de mange internatene. Skolens lokaler nyttes også til arrangementer og lokale tilstelninger i forbindelse med høytider og 17. mai.

Nordfjord adventure[rediger | rediger kilde]

Skolens eksterne undervisning og guiding har siden 2011 vært samlet under merkevaren Nordfjord adventure. Hver sommer tilbyr Nordfjord adventure guidede turer innen havkajakk, brevandring, klatring og fjellturer. Nordfjord adventure tilbyr teambuilding hele året, blant annet i samarbeid med Gloppen Hotell.

Skolens rektorer[rediger | rediger kilde]

Bertel Andreas Kaale (1887-1939) fra Breim ble den første styreren på skolen. Han var utdanna lærer, og kom til oppgaven på Vereide etter en tid som lærer på Sunnfjord folkehøgskule i Førde. Han hadde stillinga til han døde. En minnestein over Kaale ble reist i 1947 ved skulen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ "Nordfjord folkehøgskule 75 år", jubileumsskrift fra 1998
 2. ^ Firda Tidend, 3. august 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]