Redderen i rugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Redderen i rugen
orig. The Catcher in the Rye
Catcher-in-the-rye-red-cover.jpg
Forfatter(e)J.D. Salinger
SpråkEngelsk
SjangerDannelsesroman
Utgitt4. juli 1969
Originalutgave16. juli 1951
Norsk utgave1952: Hver tar sin – så får vi andre ingen
2005: Redderen i rugen
Forlag1952: J.W. Cappelens Forlag
2005: Cappelen Damm
Oversetter(e)1952: Åke Fehn
2005: Torleif Sjøgren-Erichsen
ISBN 978-4-268-00085-9

Redderen i rugen eller Hver tar sin – så får vi andre ingen er en roman av J.D. Salinger og ble første gang utgitt i USA i 1951.

Boken var egentlig ment for voksne, men har blitt en vanlig del av high school og collegepensum i den engelskspråklige verden. Den har også blitt oversatt til de fleste store språk i verden. Rundt 250 000 eksemplarer blir solgt hvert år, med et totalt salg på over 65 millioner eksemplarer.

Romanen ble kåret av Time Magazine som en av de 100 beste engelskspråklige romanene mellom 1923 og 2005.

Romanens hovedperson, Holden Caulfield, har blitt et ikon for ungdomsopprør. Romanen er skrevet i førsteperson og følger Holdens opplevelser i New York etter at han blir utvist fra skolen Pencey Prep.

Boken er oversatt til norsk to ganger:

Handling[rediger | rediger kilde]

Holden Caulfield, en deprimert 17-åring, bor ved et sanatorium i California etter den andre verdenskrig. Han blir utskrevet, og har tenkt å flytte sammen med broren D.B. en forfatter og Militærveteran som Holden er irritert på etter ha blitt en berømt manusforfatter i Hollywood. Holden husker en jul ved Pencey Preparatory Academy, en internatskole i Pennsylvania. Holden har nettopp blitt utvist fra skolen fordi han hadde mislyktes i alle klassene sine, bortsett fra i engelsk.

Tilbake på hybelen sin forstyrrer Holdens nabo, Robert Ackley - som er upopulær blant sine jevnaldrende - han med sine uhøflige spørsmål og oppførsel. Men Holden, som synes synd på Ackley, tolererer hans nærvær. Senere samtykker Holden til å skrive en stil for romkameraten sin, Ward Stradlater, som snart skal på et stevnemøte. Holden mister etter hvert håpet om å finne tilhørighet eller vennskap i hjembyen, og bestemmer seg impulsivt at han skal reise vestover og leve en mer tilbaketrukket livsstil og flytter inn i en avsidesliggende tømmerhytte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]