Record of Lodoss War

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Record of Lodoss War
ロードス島戦記, Rōdosu-tō Senki
(Record of Lodoss War («Lodosskrigens krønike»))
Sjanger Fantasy
Manga: The Grey Witch (灰色の魔女 Haiiro no Majo)
Manus Ryo Mizuno (historie)
Yoshihiko Ochi (tegning)
Utgiver Japan Kadokawa Shoten
USA CPM Manga
Magasin
Periode 1998
Tankōbonbind 3
Manga: The Lady of Pharis (ファリスの聖女 Farisu no Seijo)
Manus Ryo Mizuno (historie)
Akihiro Yamada (tegning)
Utgiver Japan Kadokawa Shoten
USA CPM Manga
Magasin
Periode
Tankōbonbind 2
Manga: Chronicles of the Heroic Knight (英雄騎士伝 Eiyū Senshi-den)
Manus Ryo Mizuno (historie)
Masato Natsumoto (tegning)
Utgiver Japan Kadokawa Shoten
USA CPM Manga
Magasin
Periode 1998
Tankōbonbind 6
Manga: Welcome to Lodoss Island (ようこそロードス島へ! Yōkoso Rōdosu-tō e!)
Manus Rei Hyakuyashiki
Utgiver Japan Kadokawa Shoten
USA CPM Manga
Magasin
Periode
Tankōbonbind 3
Manga: Deedlit's Tale (ディードリット物語 Dīdoritto Monogatari)
Manus Ryo Mizuno (historie)
Setsuko Yoneyama (tegning)
Utgiver Japan Kadokawa Shoten
USA CPM Manga
Magasin
Periode
Tankōbonbind 2
OVA
Regissør Akinori Nagaoka, Akio Sakai, Hiroshi Kawasaki, Katsuhisa Yamada, Kazunori Mizuno, Shigeto Makino, Taiji Ryu
Studio Madhouse
Episoder 13
Utgitt 23. november 1990
Lengde 25 minutter
Anime: Record of Lodoss War: Chronicles of the Heroic Knight (ロードス島戦記-英雄騎士伝-)
Regissør Yoshihiro Takamoto
Studio AIC
Kanal Japan Bandai Visual, Kadokawa Shoten, Marubeni, TV Tokyo, Yomiko Advertising Inc.
Periode 1. april 1998September 1998
Episoder 27
Spill
  • Record of Lodoss War
  • Record of Lodoss War 2
  • Record of Lodoss War
  • Record of Lodoss War
  • Lodoss War
  • Record of Lodoss War

Record of Lodoss War (ロードス島戦記, Rōdosu-tō Senki), forkortet til ROLW, er en rekke med fantasy-romaner skrevet av Ryo Mizuno. ROLW er basert rundt et verk han laget til et rollespill kalt Forsela. Det har siden blitt laget en tegnefilmserie, anime, for TV, to OVA serier og en film basert på ROLW. I tillegg har det blitt flere mangaserie og PC-spill-utgaver av ROLW. Handlingen følger strukturen til Dungeons & Dragons systemet, basert rundt en gruppe av flere figurer med forskjellige egenskaper som tar for seg et oppdrag.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Den første OVAen tar for seg historien om sønnen til en vanæret ridder kalt Parn. En del av motivasjonen i at Parn er ute på eventyr er at han vil finne ut hva som virkelig skjedde med faren. Han reiser rundt sammen med fire andre eventyrere. Blant disse eventyrerne har man Etoh barndomsvennen til Parn som er en prest av Falis; Slayn en magiker, Ghim en dvergekriger som også er Parns lærer (navnet Ghim kan vise til Gimli fra Ringenes Herre). Parn tar også følge med en alvjente kalt Deedlit etter at hun advarte Parn om at en gjeng med gobliner skulle angripe landsbyen hans. Etter at Parn og vennene hans har klart å redde landsbyen bestemmer ordføreren for å sende han ut for å etterforske hva som har drevet goblinene på styr.

Mangaen og TV serien følger historielinjen til OVAen helt opp til episode 8, men så tar de en annen retning. De introduserer en ny ridder Spark. Spark lik Parn har også en gruppe eventyrere som han reiser rundt med: Leaf, Garrack, Greevus, Aldo, og tyven Ryna.

Det finnes en avleggerserie og film basert på ROLW kalt Legend of Crystania. Handlingen i denne dreiers seg om at Ashram (en skurkene fra ROLW) har flyktet med folket sitt til Crystania. Der støtter han på den onde guden Barbas. Ashram gjør en avtale med Barbas hvor Barbas får lov å ta over kroppen hans i bytte mot at folket hans kan få bo i Crystania så lenge de vil. Elskeren til Ashram, Pirotess har nettopp funnet noen helter som kan hjelpe henne befri Ashram fra Barbas grep. Det er viktig å legge merke til at selv om Legend of Crystania kom ut før TV-serien så er handling basert på avslutning i TV-serien og mangaen. Dette er noe som har skapt en del forvirring, fordi både Ashram og Pirotess dør i OVAen til ROLW.

Byer og Steder[rediger | rediger kilde]

Lodoss

I de første to seriene av ROLW foregår handlingen på kontinentet Lodoss (kalles en øy i serien), som er sør for Alecrast. Det sies at under krigen av gudene ble Lodoss løstrevet fra Alecrast av et siste slag av både Marfa og Kardis før de begge falt i dødsaktige dvale.

Marmo

Lokalisert i den sørlige delen av Lodoss, Marmo er en øy rett av kysten fra Lodoss. Det er her skurkene av serien holder sted (Keiser Beld, Herr Ashram, og magikeren Wagnard) Dypere i Marmo ligger Narse den sorte dragen. Enda dypere er hvileplassen for Kardis og avataren hennes Naneel.

Valis

Valis er kjent som en hellig by av Lodoss, og hjembyen til Kong Fahn og de hellig ridderne av Valis. Folket av Valis tilber guden Falis. Valis er rimelig kjent rundt Lodoss for å ha de fryktede ridderne i landet. Kravene er veldig diskriminerende, krever at krigeren ikke har begått noe kriminelt, ha en modig sjel, og være kampdyktig.

Moss Moss er en nøytral nasjon av Lodoss. Prins Jester styrer over Moss. Moss sin rolle i krigen av helter blir aldri satt fokus på. Det eneste som hintes til er at de er der til å stoppe invasjonen av Marmo, men dette er bare diskutert mellom Prins Jester og Kong Kashue imens de begge rir på hvert sitt fartøy. (Jester rir på en Wyvern imens Kashue rir på en hest). I den andre serien er det hintet at Shiris kan ha blitt gift med Prins Jester.

Alania

Alania er hjemmenasjonen til Parn og Etoh, og hvor Slayn selv har bosatt seg. Imens Valis er kjent for kampferdighetene av sine riddere så er Alania kjent for brutaliteten til sine riddere. Alania er en av de første nasjonene til å falle krigen av helter, men før dette Alania er styrt av Kong Kadomos VII.

Kannon

Kannon er en nasjon langs kysten av Lodoss. Kannon var en de første nasjonene som ble tatt over av Marmo. Før det var det kong Kannon som styrte nasjonen, men Kannon hadde ikke en stor hær og falt ganske enkelt til Marmos styrker. Selv om Kannon hadde styrt nektet kong Kannon å signere dokumentet for å gi kongedømmet over til Beld. På grunn av dette hadde keiser Beld Kannon henrettet.

Kastuul

Kastuul er den tidligere hovedstaden til Lodoss, selv om den store magiske byen har forlengst falt i ruiner. Trekker man tiden tilbake 500 år før krigen av helter så var kongedømmet av Kastuul hjemlandet til de største prestene, magikerene, og trollmenn av Lodoss. Blant disse var Karla den grå heksa som forså de siste dagene til Kastuul og sådan satte hennes livskraft inni et pannebånd.

Kastuul er lokalisert inni midten av Lodoss. På sitt største var Kastuul ikke bare kjent sine kilde av magi verdifulle gjenstander, men også at det var hjemmet hjemmet til de gamle dragene av Lodoss. Blant dragene som var alliert med Kastuul hadde man hvitt dragen Bramd, gull dragen Mycen, blå dragen Abram, rød dragen Shooting Star, og sort dragen Narse. Når de barbariske stammene som ikke forsto seg på den destruktive kraften av magi kom over Kastuul ble freden kortvarig. Kastuul var mektig, men de barbariske menneske stammene hadde en større hær, og Kastuul falt tilslutt. Rett før den siste kampen samlet guvernøren alle dragene sammen for å be dem om å passe på arven av Kastuul. Han ga dem magiske gjenstander og sendte dem til forskjellige deler av Lodoss. Det er godt mulig at det var mer en fem magiske gjenstander, og at i løpet av de 500 årene så har noen av de dragene blitt drept.

Selv om Kastuul falt over 500 år siden så eksisterer fortsatt den store byen. Selv om mye av det sunket nedi sumpen som byen sto ovenfor. Den magiske byens senter som engang var et stort fort er et minne på hva som skjer når man har for mye makt. I fortet bor Karla den gråe heksa. Hun oppholder seg der sånn når hun ikke manipulerer folket av Lodoss til sin vilje eller tar å utfører det hun ser som balanse.

Viktige Figurer[rediger | rediger kilde]

Deedlit

Deedlit er en 200 år gammel høyalv fra skogen av ingen tilbakevei. Det som gjør Deedlit spesielt er at hun er den siste høyalven til å ha blitt født på de siste 1000 årene. Derfor fikk hun den beste utdannelsen av lærerne i skogen. Vi først ser henne så vidt for et øyeblikk i det hun advarer Parn om goblinangrepet, men det er ikke før Parn skal trene med sverdet sitt på et tre at hun virkelig kommer fram. Hun kjefter på Parn for å tenke på å bruke treet til å trene på og viser til feene som bor i treet. Hun blir i gruppen hans etter at de alle sammen blir tatt til fange ved feiltagelse av Alanias soldater.

Ghim

Ghim er en gammel dvergekriger. Vi først møter Ghim i det han prøver å rekruttere Slayn for å hjelpe å finne Leylia, datteren av Neese. Slayn avslår tilbudet å sier at han har mye lesestoff han må ta igjen. Flere år tilbake ble Ghim alvorlig skadet, men Neese helbredet han. Til gjengjeld ville han hjelpe henne med å finne datteren hennes som hadde forsvunnet. Etter angrepet fra goblinene blir Ghim og Slayn med i gruppen til Parn på eventyr.

Keiser Beld

Keiser Beld var en tidligere medlem av de seks heltene, en gjeng med eventyrere som tyve år før det som skjer i ROLW beseiret demon guden. Under slåsskampen med demonguden ble Belds sjel knust når sverdet hans ble døpt i blodet til demonen. Siden da har sverdet hans blitt kjent som det legendariske Sjel Knuseren.

Herr Ashram

Ashram er den tidligere livvakten og høyerehånden til Keiser Beld. Ashram var en general av Keiser Beld under krigen av helter, og var sent i forveien til å slåss mot mulig motangrep. Etter døden til Keiser Beld ved hendene av Kong Kashue (senere forandret til Karla den gråe heksa i OVAen) tok Ashram opp Belds sverd Sjel Knuseren og gikk tilbake til Marmo for å få nye ordre. Senere så prøver Ashram å dominere Lodoss framfor å ta over med makt, i det han leter etter en av guvernørens skatter Septeret av Dominanse. Etter at septeret har blitt ødelagt er det lagt opp til at Ashram døde i brannen på Fire Dragon Mountain, men det blir senere avklart at en av undersåttene til Wagnard ofret sine krefter (tatt av Wagnard selv) til å redde livet til Ashram.

Naneel

Naneel er ikke bare prestinne Kardis, men Kardis sin avatar. Hun direkte manipulerer folket av Lodoss for 50 år før hun blir drept av Kong Kadomos I. Naneels død var en som aldri ble helt ferdig gjort. Hun blir reinkarnert igjennom Leylia senere. Neese some kjente den mørke sannheten om barnet bestemte seg for adoptere henne. Neese oppdrog Leylia som sitt eget barn og prøvde beskytte henne fra den mørke hemmeligheten. Når Leylia ble gravid ble sjelen til Naneel overført til kroppen til den nyfødte ungen, lille Neese.

Pirotess

Pirotess er en mørkalv av adelssammfunnet og er ansett som en av de mer prominente figurer i mørkalvsammfunnet. Som de fleste mørkalver kaller hun de fortaptes skog på Marmo for hjemmet hennes. Hun tilber Kardis og Falaris (selv om det er litt usikkert hvor religiøst hun er). Hun er en engangs agent og spion for Wagnard, men bryter av fra han og sverger lojalitet til Ashram etter slåsskampen med Shooting Star. Pirotess er kampdyktig med sverd, men samtidig er hun også en god magiker. En av de trollformularene som man ser henne bruke ganske ofte er mirror image som lar henne flytte på seg og gi illusionen at hun går så fort at hun gir speilbilder ifra seg. Som mange andre mørkalver så har ikke Pirotess evnene til å lære Shamanist magi (en sjelden gave blant mørkalver).

Når Herr Ashram bestemmer seg for forlate Lodoss for godt og finne et nytt land å bo, så bestemmer Pirotess å gå med han. De to kan være forelsket (det ihvertfall hintet til). Etter at de når Crystania blir Pirotess tvunget til å finne noen til å hjelpe henne etter at Ashram har blitt besatt av Barbas, en av beist gudene i Crystania.

Wagnard

Wagnard er en ondskapsfull trollmann som tilber Kardis (gudinnen av ødeleggelse). Selv om han følger Keiser Beld av Marmo har han sine egne intensjoner som er mye verre. Han vil drepe hele befolkning av Lodoss, og herske over dem som en vandød konge (Lich). Wagnards første forsøk på dette kommer i det han kidnapper høyalven Deedlit (siden høyalver har nesten undødelig levealder). I etterkampen av dette blir Narse drept av Mycen og Parn flykter Marmo med Deedlit. Flere år senere gjør Wagnard enda et forsøk ved å kidnappe prestinnen av Marfa og datteren av Leylia, lille Neese (dørveien til Naneel-avataren til kardis). Etter at Naneel blir påkalt går Wagnards planer i sønder og han blir drept. En liten notis at påkallingen av Kardis aldri skjer i mangaen, men det gjør det med påkallingen av Naneel.

Kong Kashue

Kong Kashue også kjent som "the mercenary king" er kjent for å ha vært den eneste som kunne forene Flaim, noe som han klarte med bare sverdet sitt. Under krigen av helter klarte han å forsvare sitt mot styrkene av Marmo og etter døden av King Fahn drepte han Keiser Beld i den siste kampen i krigen av helter (kuttet han ned imens han var distrahert av en kolbe fra et armbrøst skutt av Karla den gråe heksa). Historien i OVAen er litt annerledes, der er det Karla som dreper Beld. Herr Ashram tar dette som et tegn på feighet og forræderi og vill ikke noe mer enn å drepe Kong Kashue selv.

King Fahn

Kongen av Valis, Fahn er den ene styrken som holder Beld i sjakk. Kong Fahn holder det motsatte sverdet av "Sjel Knuseren." Navnet på sverdet til Fahn er aldri nevnt, men etterhvert jo nærmere sverdene kommer i kontakt med hverandre jo større øker kraften sverdene gir i fra seg. Fahn er slått ned av Beld rett før Beld blir drept selv.

Prinsesse Fianna

Prinsesse Fianna er datteren til Fahn, og arvingen til tronen av Valis. Når vi først ser henne er hun på et diplomatisk oppdrag for å overrekke en beskjed til Kongen av Alania. Karla gjør et forsøk på kidnappe prinsessen, men Parn redder henne. Dessverre finner hun ut at oppdraget var til ingen nytte fordi Alania hadde allerede styrta til Marmo sine styrker. Senere så gir hun Parn hennes fars hellig sverd.

De Gamle Dragene[rediger | rediger kilde]

Det finnes fem store drager på kontinentet Lodoss: Bramd, Abram, Narse, Shooting Star, og Mycen.

Bramd

Bramd er gammel hvit drage og tidligere alliert av den magiske byen Kastuul. Han er direkte alliert med Mycen, og vil mer sannsynlig gi henne en hjelpende hånd enn noen andre i Lodoss. Når Kastuul falt under den siste slåsskampen av den magiske byen ble Bramd og flere andre drager sent til forskjellige ender av Lodoss for å prøve å bevare arven til den magiske byen. Selv var Bramd gitt staven av liv for å beskytte den. Det gjorde han også helt til formulaen som gjorde han nødt til å beskytte staven forsvant.

Ti år eller mer før det som skjer i ROLW blir Bramd frid i fra Geasformulaen av Neese, en prestinne av Marfa (some en dag ville bli høyprestinnene av Marfa). Etter å ha løftet forbannelsen fra Bramd, gir Bramd Neese staven av liv. For å beskytte staven sender Neese staven til byen av Valis for å oppbevares i tempelet til Falis.

I Ashram søk for septeret av dominans drepte Ashram Bramd imens han fortsatt var i dvale, men fant ingen skatt. Han gikk till Tarbin, hvor templet av Marfa er til å finne ut at Bramd skatt var ikke det han lette etter.

Abram

Abram er en blå drage og en venn av Narse. En av de fem gamle dragene som hadde en av guvernørens skatter. Abram bor i "Blue Dragon Island", hvor han ødelegger skip som seiler forbi. Abram beskytter Sjel Krystal Ballen, en gjenstand som kan gjenvekke de døde.

Narse

En sort drage som vokter over en av guvernørens skatter under Marmo. Narse beskytter Ferronierre(pannehalskjede) av kunnskap, men ingen har funnet eller lagt krav på den som ligger under Marmo.

Shooting Star

Den rød dragen Shooting Star er den sterkeste av de gamle dragene. Han passer på den kraftigste gjenstanden: septeret av dominans. Shooting Star holder seg til Flame Dragon Mountain, ikke langt unna byen av Flame.

Mycen

Mycen er gyllen drage som holder den svakeste av guvernørens skatter, speilet av sannhet. Hun bor i byen Moss, beskyttet av et fort med drageridende riddere. Selv om Mycen har den svakeste gjenstanden er hun ikke den svakeste dragen.

'Gudene av Lodoss[rediger | rediger kilde]

Marfa

Marfa er gudinnen av all skapelse. Fargene hennes er grønn og sølv. Hun er assosiert med helbredelse. Livsholdning hennes er kaotiskgod. Marfa og Kardis var de to gjenværende gudene som fortsatt var i live etter den kataklysmiske krigen som endte uavgjort. Begge gudene falt i en dyp dvale etter at Alecrast og Lodoss delte seg fra hver andre.

Falis

Falis er guden over det gode og lyset. Fargene hans er blå, hvit og gull. Han er assosiert med helbredelse og beskyttelse. Livsholdningen hans er lovlydiggod. Pågrunn av Falis og Falaris slåsskamp i den kataklysmiske krigen gikk mange guder og krigeres liv gikk tapt.

Cha Za

Cha Za er guden over god lykke og hell. Hans farge er grønn. Hans livsholdning er kaotisk nøytral. Hans rolle i den kataklysmiske krigen er ukjent.

Myree

Myree er guden for krig og rettferdighet. Hans farger er rød og grå. Han er assosiert med krig, beskyttelse, og kunnskap. Livsholdningen hans er ren nøytral. Myree sin rolle i den kataklysmiske krigen er aldri blitt kjent, og det er godt mulig at han aldri tok del i den krigen.

Rahda

Radha er guden av kunnskap. Fargene hans er sort, hvitt og grått. Han er assosiert med kunnskap og lovlydighet. Livsholdningen hans er lovlydig nøytral. Rollen hans i den kataklysmiske krigen er ukjent.

Falaris

Falaris er en ond gud av mørke. Hans farger er sort og rødt. Han er assosiert med ondskap, død og mørke. Livsholdningen hans er lovlydig ond. Rollen til Falaris i den kataklysmiske krigen er beskrevet ovenfor.

Kardis

Kardis er gudinnen av all ødeleggelse og elendighet., Hennes farger er sort og rødt. Hun er assosiert med ondskap, død, og ødeleggelse. Livsholdningen hennes er kaotisk ond. Hennes rolle i den kataklysmiske krigen er beskrevet ovenfor.

Andre Guder

I tillegg finnes det andre guder som folk tilber som for eksempel Ganeed (tyvegud), men disse er ansett som mindre guder. Det finnes bare syv store guder.

Formulaene[rediger | rediger kilde]

Dette er noen av frasene som blir brukt av magikerne inni fortellingen imens de kaster et tryllformula. Dette skal gi en viss forståelse for strukturen av magikerens tryllformula. Som man ser trenger den ikke rime, den trenger heller ikke bli laget av virkelige navn, selv om de oppvekker overnaturlige krefter.

Lysformula: “O Great spirit of the light, mother that nourishes plants come to me”

Sveveformula: “Sylph, Spirit of the wind, let the currents guide us to the surface"

Helbredelseformula: “O great Falis, bring the healing forces to the wound”

Demonformula: You whose spirits are controlled by evil, set free your hearts and answer me”

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]