Raymond McCreesh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raymond McCreesh
Født25. feb. 1957Rediger på Wikidata
Camlough
Død21. mai 1981Rediger på Wikidata (24 år)
Maze fengsel
BeskjeftigelseStridende Rediger på Wikidata
Utdannet vedSt Colman's College, Newry
NasjonalitetStorbritannia
GravlagtCamlough[1]

Raymond Peter McCreesh (irsk Réamann Mac Raois, født 25. februar 1957, død 21. mai 1981) var et nordirsk medlem av Den provisoriske IRA (PIRA), fra byen Camlough i South Armagh. Han var den tredje av ti som døde under sultestreiken i Nord-Irland 1981.

I juni 1976 forsøkte han sammen med Danny McGuinness og Paddy Quinn å utføre et bakholdsangrep mot en patrulje fra British Army på Mountain House Inn ved veien mellom Newry og Newtownhamilton. Sammen med et fjerde PIRA-medlem stjal de en bil fra en gård i Sturgan som de skulle rømme i etter angrepet. De ble observert da de la seg i stilling, og åpnet ild for tidlig på soldater som var på vei for å sjekke dem. Fjerdemann i bilen stakk av, og de løp inn i et gårdshus som ble omringet av soldater. Etter at de hadde forsøkt å skyte seg ut klarte den lokale katolske sognepresten å forhandle frem en overgivelse. En av soldatene som pågrep dem, visekorporal David Jones, ble senere drept av Francis Hughes.

McCreesh ble i mars 1977 dømt til fjorten års fengsel for drapsforsøk, besittelse av en rifle og ammunisjon, og medlemskap i PIRA. Han ble sendt til Maze fengsel, hvor han i 1981 ble med på sultestreiken. Han døde etter 61 døgn uten å ta til seg næring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Raymond McCreesh Anniversary Commemorated», utgitt 24. mai 2012, «Republican Plot in St Malachy’s Graveyard, Camlough, where Raymond McCreesh is buried»[Hentet fra Wikidata]