Raya Bielenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Raya Bielenberg
"Raya" (5577277237).jpg
Født15. nov. 1935Rediger på Wikidata (87 år)
SovjetunionenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Danser, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Raisa «Raya» Bielenberg (Udovikova) (født 15. november 1935[1][2][3][4] i Sovjetunionen) er en sovjetiskfødt norsk sanger og danserinne, og en kjent formidler av sigøynerkultur i Norge.

Liv i Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i en sigøynerleir, i en tid preget av stor nød og fattigdom. Om året faktisk var 1935 er noe usikkert. Det kan også ha vært i 1931.[5] Alderen ble først fastsatt da hun var en halvvoksen jentunge, - av en mann som bedømte den ved å se på tennene hennes.[6] Hennes foreldre ble drept året etter hun var født, og barneårene tilbrakte hun i et barnehjem, preget av sult, nød og krigens herjinger. Da hun forlot barnehjemmet fulgte en periode som foreldreløst gatebarn, - en altfor vanlig tilværelse i etterkrigstidens Sovjet.

Selv om barneårene ikke hadde gitt henne vanlig skolegang eller leseferdighet, kom hun mot alle odds inn på yrkesskole i byen Dneprodzjerzjinsk, senere kalt Kamjanske.[7] Dels var det på grunn av tilfeldigheter, dels på grunn av de mulighetene Sovjetstaten ga fattige. Som 18-åring fikk hun jobb som jerndreier ved fabrikken Modysjkin i samme byen, der hun dreide dyser til flymotorer.

Etter dette liværte hun seg en tid med mer eller mindre tilfeldige vaskejobber. Hun hadde også fått mann og barn. I 1950 fikk hun sønnen Oleg, knappe fire år etter datteren Natasja. Ektemannen var stort sett fraværende, og ekteskapet endte da han kjørte seg i hjel i en motorsykkelulykke. Vaskekona Raya satt igjen som fattig enke, med to små barn.

Hennes situasjon endret seg dramatisk da det sovjetiske sigøynerteateret Teater Romen gjestet byen hennes. Folk ved teateret oppdaget hennes talent for sang og dans. Det endte med at hun fulgte teaterfolket til Moskva, og - tross manglende utdanning, manglende kunstnerisk skolering og motstand blant flere i den etablerte teaterverden - gjorde suksess ved teateret. Snart ble hun kjent i Moskvas kulturkretser.

Liv i Norge[rediger | rediger kilde]

Den nye tilværelsen gjorde også at hun kom i kontakt med «utlendingen» Tore-Jarl Bielenberg. Han var journalist i Friheten i Moskva, møtte henne i sosiale sammenhenger, så henne på scenen og intervjuet henne for den norske avisa. Det endte med ekteskap, og at hun etablerte seg med mannen i Norge i 1967.

Med ham og trekkspilleren Reidar Aarsand oversatte hun flere russiske tekster til norsk og opptrådte i 1980 i TV-programmet Husker du?.

Hennes biografi Raya født med englevakt utkom 1983 (Tiden forlag), skrevet av Svein Dybing og Terje Gammelsrud. Hennes debutplate i Norge var Progeja, som betyr «kraftfull» og utkom i 1990. I 1993 startet hun restauranten «Raya Gypsy».

I en årrekke har hun turnert festivaler i Europa. Hun leder sitt eget ensemble, Raya & the Gipsy Legacy, med sine barn og barnebarn, deriblant Natasha Bielenberg og Peter Bielenberg. I 1998 etablerte hun Sigøynerfestivalen i Norge. Hun er også leder for Norsk Sigøynerforening.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bielenberg med Arve Tellefsen i 2017

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fødeår 1935 er angitt som styreleder i Kulturforeningen Iagori på proff.no[død lenke]
  2. ^ Fødeår 1935 er angitt som leder for Norsk Sigøynerforening på proff.no
  3. ^ Fødedato 15. november 1935 angitt på birthday.se
  4. ^ «80 år Raya Bielenberg 15.11», Aftenposten 9. november 2015 side 48, i artikkelen «– En av våre mest spennende låtskrivere»
  5. ^ Fødeår 1931 er angitt i Svein Dybing/Terje Gammelsruds bok Raya : født med englevakt, Tiden, Oslo 1983 (side 12). I samme bok er uttalelsen «Jeg var 14 år» angitt i forbindelse med krigens slutt i 1945 (side 37), og det er oppgitt at hun «var 19 år da sønnen Oleg ble født i mars 1950» (side 56). Fødeår 1931 er brukt i Store norske leksikons papirutgaver fra 1980 og fra 2006, og var oppgitt på snl.no pr 2. juli 2017. Det er senere endret der.
  6. ^ Svein Dybing/Terje Gammelsruds bok Raya : født med englevakt, Tiden, Oslo 1983 (side 12)
  7. ^ Et virkelig fantastisk liv i Aftenposten (8. februar 1984)
  8. ^ Diskographie zur Musik der Roma und Sinti Arkivert 2. mai 2007 hos Wayback Machine.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)