Rashtrapati Nilayam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rashtrapati Nilayam
LandIndia
StedBolarum
Etablert1860
Kart
Kart
Rashtrapati Nilayam
17°30′17″N 78°31′18″Ø

Rashtrapati Nilayam (telugu: రాష్ట్రపతి నిలయం; «Presidentens hus») er en av de tre offisielle residensene til presidenten i India. Bygningen ligger i en forstad som heter Bolarum i utkanten av den sørindiske byen Secunderabad. Det er den nyeste av presidentens tre offisielle residenser.

Siden denne embedsboligen ligger i et område langt fra landets hovedstad New Delhi, blir den betraktet som et symbol på at presidenten spiller en viktig rolle i å samle en mangfoldig nasjon.

Stedet er også kjent som presidentens «sørlige Sojourn» (Southern Sojourn). Bygningen blir av og til brukt som offisiell gjestehus for besøkende dignitarer.

Den andre presidentresidensen er The Retreat Building i Shimla.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rashtrapati Nilayam ble bygget i 1860 av den daværende nizam av Hyderabad. Etter at fyrstestaten Hyderabad ble innlemmet i den indiske unionen i 1948, ble eiendommen tatt over av presidentens sekretariat.

Design[rediger | rediger kilde]

Eiendommen er spredt over et område på 90 hektar og består av én enetasjes bygning med 16 rom i tillegg til de besøkendes kvartaler, som er store nok til å huse 150 personer.

Rashtrapati Nilayam har også en spisesal, kino, darbarhall, frokostrom osv. Presidenten bor i huset minst en gang i året og driver offisiell virksomhet herfra.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Rashtrapati Nilayam på presidentens offisielle nettside». Arkivert fra originalen 26. november 2010. Besøkt 20. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]