Ralph Abernathy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ralph Abernathy
Født11. mars 1926[1][2][3]Rediger på Wikidata
Linden[4][5]
Død17. apr. 1990[1][6][7][8]Rediger på Wikidata (64 år)
Atlanta
BeskjeftigelseBorgerrettsaktivist, forkynner, politiker, teolog, menneskerettsaktivist Rediger på Wikidata
Utdannet vedAlabama State University (–1948) (akademisk grad: Bachelor of Science, studieretning: matematikk)[4]
Clark Atlanta University (–1951) (akademisk grad: Master of Arts, studieretning: sosiologi)[4]
EktefelleJuanita Abernathy[9]
BarnDonzaleigh Abernathy
Ralph David Abernathy III
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtLincoln Cemetery[9]
Medlem avKappa Alpha Psi

Ralph Abernathy (født 11. mars 1926 i Linden i Alabama i USA, død 17. april 1990 i Atlanta i Georgia i USA) var baptist og en av lederne for den amerikanske borgerrettsbevegelsen1900-tallet.

Abernathy var en svært nær medarbeider av andre borgerrettighetsforkjempere som for eksempel Rosa Parks og Martin Luther King jr., og de var alle tre en viktig del av Southern Christian Leadership Conference som arbeidet for menneskers sivile rettigheter i USA.

Etter å ha tjenestegjort i den amerikanske hæren under den andre verdenskrig, der han ble smittet med revmatisk feber, begynte han som student ved Alabama State University, i Montgomery, Alabama. Derfra ble han uteksaminert med en bachelorgrad innen matematikk i 1950. Ved Alabama State University, ble han senere ansatt som professor i matematikk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans interesser gjaldt også filosofi og politisk aktivisme som ble utviklet mens han var utnevnt som Student Body President i Alabama State University, hvor han var medlem av Kappa Alpha Psi-brorskapet og han ledet mange student-demonstrasjoner som blant annet protesterte på mangelen av varme og varmt vann på sin sovesal og den elendige mat-serveringen i kantina. I 1951 ble han tildelt en Masters of Science i sosiologi fra Atlanta University (senere kalt Clark Atlanta University).

Abernathy begynte på sin profesjonelle karriere i 1950, etter at han ble utnevnt til Personaldirektør ved Alabama State University og senere overtok han stillingen som professor innen samfunnsfag og matematikk. I denne perioden arrangerte han også ett radio show og han ble den første fargede mannen som opptrådte på radio i Montgomery. I februar 1952 ble han kalt inn som Senior Prest i First Baptist Church, som var den aller største kirken for svarte mennesker i Montgomery, Alabama, der han tjenestegjorde som prest i de neste 10 årene.

Om kvelden før romekpedisjonen Apollo 11 skulle sendes ut i verdensrommet den 16. juli 1969, ankom Abernathy til Cape Canaveral sammen med flere hundre svarte og fattige amerikanere for å protestere på bruken av regjeringens romutforskning, mens mange amerikanere forble veldig fattige. Han ble møtt av Thomas O. Paine, daværende administrator av NASA, som han fortalte at istedenfor å prioriterte romferd og forskning på verdensrommet så burde disse midlene brukes på å «fø de sultende, kle de nakne, pleie de syke og huse de hjemløse».

I 1977 prøvde han uten hell for å bli en del av Congressional District i delstaten Georgia, men han tapte igjen for kongressmannen Wyche Fowler. Han grunnla senere nonprofit-organisasjon, Foundation for Economic Enterprises utvikling (FEED), som skulle tilby større muligheter for undersysselsatte og arbeidsledige arbeidere av alle mulige raser og etnisiteter i Amerika. Gjennom en bevilgning fra det amerikanske bolig-og byutvikling, fikk han bygd ett Ralph David Abernathy Towers som var ett boligkompleks for bevegelseshemmede mennesker. Dette huset donerte han til kirken sin, West Hunter Street Baptist Church.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Han giftet seg med Juanita Odessa Jones fra Uniontown i Alabama den 31. august 1952, og de fikk fem barn sammen, Ralph David Abernathy junior (født 16. august 1953, død 18. august 1953), Juandalynn Ralpheda, Donzaleigh Avis, Ralph David III og til slutt Kwame Luthuli Abernathy. Bare fire av barna deres vokste opp da deres førstefødte Ralph Junior døde allerede som spedbarn.

I løpet av sin levetid ble Ralph Abernathy hedret med mer enn 300 forskjellige priser og medaljer, inkludert fem æresdoktorater. Han tjenestegjorde som representant for Nasjonalt råd for de eldre, Verdenskommisjonen for Sult, NAACP, den progressive nasjonale organisasjonen Baptist Convention, Kappa Alpha Psi-brorskap og han var medlem av minst 40 andre kjente organisasjoner.

Abernathy døde ved Emory Crawford Long Memorial Hospital, på grunn av to blodpropper som oppstod i hans hjerte og lunger, fem uker etter at hans 64de fødselsdag, om morgenen den 17. april 1990. Hans sønn, Ralph David Abernathy, III, er en sosial aktivist som er leder for et fellesskapsstiftelse som blant annet finansierer utdanning og helse og forskjellige programmer innen afroamerikanske samfunn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Ralph David Abernathy, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Ralph-David-Abernathy, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Find a Grave, oppført som Ralph David Abernathy, Find a Grave 8533, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6hx1pnz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Encyclopedia of Modern Christian Politics (2006 ed.)[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ library.wustl.edu[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Munzinger Personen, oppført som Ralph D. Abernathy, Munzinger IBA 00000011993, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Ralph David Abernathy, Proleksis enciklopedija ID 6634[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Prabook, oppført som Ralph David Abernathy, Prabook-ID 598067[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 8533, besøkt 19. januar 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]