Rakahanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rakahanga (Hararanga) er den nest nordligste øyen i øygruppen Cookøyene.

Øya består av en nesten sammenhengende ring av korallrev rundt en grunn lagune. Den består av i alt 2 øyer og 7 småøyer. Landsbyen heter Matara, og ligger ved korallåpningen i sydvest, som kun er stor nok til at mindre båter kan kjøre inn. På utsiden er det en brygge der større båter kan fortøyes. De har også en flystripe på vest-delen, men denne brukes sjelden, da de fleste besøkende kommer med båt. Det er ingen hoteller eller pensjonater her, så overnatting må avtales med øyas innbyggere. Camping er forbudt på Cookøyene.

Hovedinntektskilden på øya er salg av kokoskjerner, som det finnes mye av, og de har i tillegg god tilgang på bl.a. brødfrukt og en grov rotfrukt som heter puraka.

Antall innbyggere her varierer litt, men ligger rundt 300. Innbyggerne har 2 skoler på øya.

Rakahanga var den første av Cookøyene som ble besøkt av Europeere, dette var 2. mars 1606 da to spanske skip fra Spania, «Capitana» og «Almiranta» kom hit, under kaptein Pedro Fernandez de Quiros kom hit, han ga øya navnet «La isla de Gente Hermosa» (Øya med vakre mennesker) på grunn av de vakre innbyggerne. 7. august 1820 kom den russiske utforskeren Fabian Gottlieb von Bellingshausen hit, han ga øya en russisk navn som tilsvarer «Stor-hertug Alexander-øya», mens i oktober 1822 kom Kaptein Patrickson med båten «Good Hope», og ga øya navnet «Reirson Island». I 1928 fikk øya nytt navn igjen, av Joshua Coffin fra Nantucket (by i Massachusetts, USA) som kom med hvalfangstskuta «Ganges». Han ga øya navnet Little Ganges Island. Andre navn øya har hatt er Francis Island, Princess Marianne Island og Alliconga Island.

Innbyggertall ca. 250.