Raiju

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde av Utagawa Kuniyoshi: Koshibe no Sugaru blant lynstrålene fanger en raiju levende som han kan vise fram til Keiseren

Raiju («tordendyr») er en demon fra japansk mytologi. Kroppen består av enten lyn eller ild, og kan ta form av en ulv, en katt, en rev, en tanuki, en tiger, en leopard, snømus. Den kan også sveve som et kuleformet lyn eller en ildkule. Ropet lyder som torden.[1]

Raiju er følgesvennen til Raiden, den shintoistiske lynguden. Selv om demonen stort sett er rolig og harmløs, blir den opphisset i tordenvær, og hopper rundt i trær, marker og bygninger. Det sies at trær som er truffet av lynet, har blitt klort opp av Raijus klør.

Raiju har det også med å sove i folks navler. Dette får Raiden til å skyte piler på Raiju for å vekke ham, og dermed skade de menneskene Raiju hviler på. Overtroiske mennesker sover derfor ofte på magen når det er dårlig vær. Noen legender hevder at Raiju bare legger seg i navlene til folk som sover utendørs.

Flere skapninger i anime og manga er inspirert av Raiju, som for eksempel Raikou og Raichu fra Pokémon, og tordenkortet fra Cardcaptor Sakura. Demonen figurerer også i PS2-spillet Shin Megami Tensei: Lucifer's Call.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Raijū» (engelsk). tvtropes.org.