Ragdoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragdoll
Ragdoll
Opprinnelse:USA USA
Anerkjennelser
FIFe:Anerkjent
WCF:Anerkjent
CFA:Anerkjent
TICA:Anerkjent
Andre katteraser
Liste over katteraser

Ragdoll er en hvit katterase med lang hvit og silkeaktig pels og blå ovale øyne, men den har også andre farger. Den utvikles langsomt og det kan ta flere år før den endelig har nådd sin fulle størrelse. De er også spesielle fordi de oppfører seg som filledukker når man løfter dem; de gir ikke motstand. Derav også navnet som betyr filledukke på engelsk.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Katten stammer fra California i USA, og ble utviklet av Ann Baker. Ann Baker var perseroppdretter på tidspunktet da hun startet utviklingen av ragdoll i 1963. Stammoren som alle ragdoll stammer fra var en hvit huskatt som het Josephine, hun ble beskrevet som "angoratype" da hun kunne minne om en angorakatt. Josephine var eid av Ann Bakers nabo, fru Pennels. Josephine var en frittgående katt som hadde mange kull. Ann ønsket ett kull på Josephine for å bruke i sitt avlsarbeid, og parret henne med en svart perserhanne hun eide. Resultatet fra den parringen var Blackie. Josephine hadde flere kull, hun hadde også sønnen Daddy Warbucks. Daddy Warbucks kunne minne om en birma, med hvit bliss. Faren til Daddy Warbucks er ukjent da Josephine ble parret av en tilfeldig hankatt ute. Ann ønsket å benytte begge guttene i sin avl. Både Blackie og Daddy Warbucks ble parret tilbake på moren.

Etter Blackies kull beholdt Ann en mørk "burmesertypet" hunnkatt, denne kalte hun Buckwheat.

Daddy Warbucks ble så parret på mora Josephine og på søstra Buckwheat. Resultatet var de første kattene registrert som ragdoll. I kullet med mora kom Fugianna, en brun bicolor hunnkatt, og med søstra Buckwheat kom en hunnkatt og en hannkatt, Tiki og Kyoto (colorpoint og mitted). Disse tre kattene dannet grunnlaget for det Ann Baker kalte light side og dark side av rasen. Så de tre første ragdoll var en av hver av dagens varianter.

Ragdoll ble først anerkjent som rase i 1965 av forbundet NCFA (Eksisterer ikke lenger).


Ann Baker parret balineserhanner med flere av hunnkattene sine for å få frem lilla katter. Mange av disse krysningene er ikke stambokført korrekt, og man kan finne parringer med umulige fargeresultater fra tidlige generasjoner. Genetikk var ikke Ann Bakers sterke side. Hun beholdt hunnkatter etter disse parringene med balinesere, og brukte så ragdollhanner på disse igjen. Så man kan si at lilla kom inn i rasen den veien etter at hun skapte bærere.

Ragdoll er avlet frem for å være store, sosiale og avslappede katter. Navnet "Ragdoll" betyr filledukke, dette navnet har de fått fordi de har en tendens til å slappe helt av i kroppen når man løfter dem opp. Dette er også årsaken til at mange oppdrettere ikke anbefaler å la en ragdoll gå fritt ute uten oppsyn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De har kort pels i ansiktet som blir lengre på ryggen og nedover, og avsluttes med en stor buskete hale. De er lange og muskuløse og bredbrusket med sterke ben. Rundt halsen har de også en krage. De kalles også "pointed" katt fordi de på ørene, ansiktet, beina og halen har noen mørkere punkter enn kroppen.

Oppførsel[rediger | rediger kilde]

Den har et rolig lynne og mange sier at den er svært menneskekjær og ikke finnes aggressiv. Den er veldig selskapssyk og elsker å bare ligge ved eieren og slappe av.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]