Hellig birma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hellig birma
Hellig katt fra Burma, Birma
Helligbirma.jpg
Opprinnelse:Frankrike Frankrike
Karakter:Vennlig og reservert
Vekt:3–6 kg
Anerkjennelser
FIFe:Semi langhår
WCF:Semi-korthår
CFA:Championship Class
TICA:Established Breeds
Andre katteraser
Liste over katteraser

Hellig birma er en katterase med semilang pels, og er en av 42 katteraser som er anerkjent av NRR og FIFe.[1] Den har «himalayategninger», det vil si at ansiktet, ørene, halen og bena har en mørkere farge enn kroppen, som skal være svakt lyst farget i en farge som stemmer med himalayategningene. Maskefargen på en ung katt viser seg som en mindre flekk på nesen og utvider seg med alderen.

Brunmasket Hellig birma

Mønstertypene benevnes som solid (enfarget), tabby (stripete) og skilpadde (uregelmessig farget).

Blåmasket Hellig birma

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hellig birma skal være langstrakt og robust i kroppen. Bena skal være relativt korte og hodet skal være bredt med medium nese uten oppstopper (som for eksempel perser har). Øynene skal være mandelformet med en dyp, blå farge. Pelsen skal være lang, men rasen er stort sett uten underpels.

Historie og legender[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1900-tallet ble Birma avlet frem gjennom selektive avlinger mellom siameser og colorpointperser med hvite sokker. I blandingskull ble de med hvite sokker regnet som birma, mens de med helt brune sokker ble regnet som persere. Samtidig ble det konstruert en rekke myter og legender rundt rasen, for å skape et eksklusivt rykte slik at man kunne presse prisene. Navnet er avledet fra myten om «Den hellige katt fra Burma».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hill, Alwyn «The Secrets of the Sacred Cat of Burma»

Referanser[rediger | rediger kilde]