Radiosender Gleiwitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sendermasten i Gleiwitz fotografert i 2005. Den 118 meter høye sendemasten anses for å være verdens høyeste tretårn og den eneste gjenværende tresendemast.

Radiosender Gleiwitz var en tysk radiosender i byen Gleiwitz (Gliwice), i Schlesien (nå i Polen). Senderen lå nær grensen til Polen og ble verdensberømt på grunn av det fingerte angrepet SS sammen med andre utførte langs grensen den 31. august som påskudd for Hitler-Tysklands angrep på Polen den 1. september 1939. Aksjonene den kvelden var organisert og planlagt av sjefen for Reichssicherheitshauptamt, Reinhard Heydrich.

Den 118 meter høye sendemasten ved Gleiwitz-senderen står fremdeles og anses nå for å være verdens høyeste tretårn og den eneste gjenværende tresendemast.

Overfallet på Gleiwitz-senderen 1939[rediger | rediger kilde]

Om kvelden den 31. august 1939 trengte SS Sturmbannführer Alfred Naujocks og fem-seks andre tyske SS-folk seg inn i Gleiwitz-senderen. Alle var sivilt antrukket og ga seg ut for å være polske frihetskjempere.

Aksjonen var nær gått galt siden Gleiwitz-senderen ikke sendte ut egne programmer, men kun videresendte programmer fra senderen i Breslau. Omsider fant man en mikrofoninngang som kunne benyttes til å utsende meldinger om driftsforstyrrelser slik at det ble mulig å utsende meldingen som var hele formålet med aksjonen.

Programmene som var under sending, ble avbrutt, og et på forhånd skrevet og ca. 4 minutter langt opprop – angivelig på vegne av den polske minoriteten – ble kringkastet isteden.

Et lik som var medbrakt fra en KZ-leir ble etterlatt som et slags bevis på det polske overfallet. Hele aksjonen varte i kun noen få minutter.

Påkledning[rediger | rediger kilde]

Ofte er det feilaktig beskrevet at de deltakende SS-menn var iført polske uniformer. Det er riktig at SS på forhånd for aksjonen hadde skaffet seg polske militæruniformer og at det samme natt fant sted andre aksjoner langs grensen til Polen. Det kan ikke utelukkes at disse SS-folkene deltok der og i visse tilfeller kan ha brukt de polske uniformene. Deltakerne i Gleiwitz-overfallet var imidlertid sivilkledte og opptrådte som sivile, polske opprørere.

Referanser[rediger | rediger kilde]