Røssholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røssholmen
Geografi
PlasseringTromsø
Administrasjon
Norge Norge
FylkeTroms og Finnmark

Røssholmen er en liten øy eller holme i Tromsø kommune, og på yttersiden av Kvaløya.

Den gamle formen på navnet var trolig Rudsholm, av rydning, eller Raudsholmr av det mannlige navnet Raudr. En gang i tiden var det mye aktivitet på denne lille holmen ytterst i havgapet.

Historie[rediger | rediger kilde]

1521 nevnes Røssholmen første gang i inntektsregnskap for Bergens Kongsgård. Det nevnes der at det er flere personer som driver på plassen. 1567 hadde Røssholmen 4 oppsittere. Deretter har det mesteparten av tiden vært aktivitet på holmen.

Røssholmen kirke vet man ikke så mye om, men tufta etter den vises godt. Man regner med at kirken ble nedlagt mellom 1712 og 1751. De som brukte kirken var trolig de som kom fra Håja, Bjørnøy, Hersøya og Sessøya.

I gamle dager var denne øya en av de største plassen på yttersiden. Her var en fin plass å drive fiske. Mye av den gamle handelen med russene foregikk trolig her ute. 1730 fortelles det at mange fiskere drev fiske der. Når man så tok i bruk seinøtene hadde mange «notabaser» sommerstasjon der ute. Fiskerne hadde sine buer og rorgammer på holmene.

Cirka 1893 bygde firma J. A. Killengreen & Søn, fra Tromsø, fiskesalteri, landhandel og noe seinere rorbuer på øya. Det var 15-20 båter stasjonert på øya da, og cirka 60 innbyggere i 1900. Røssholmen hadde en bra, men litt trang, havn, og lå jo nært til godt fiskehav. Vannforsyningen ble forbedret og rundt 1930 bygde man en rausmolo ut til «Vedskjæret». Det ble også bygd en bra vei rundt hele været. På øya var det en brygge i 3 etasjer, flere egnerbuer, bolighus med bakeri i kjelleren, trandamperi, fjøs, butikk, «månedskarstua» (hus til dem som hadde sesongarbeid på øya).

Det var en slags telefon på Røssholmen der hver abonnent hadde sitt spesielle ringesignal. Lokalbåten stoppet på signal. Lykta på Røssholmen var en parafinlykt som de som bodde der måtte passe på. Killengren avviklet bedriften i 1918-19. Det bodde folk på Røssholmen helt frem til cirka 1960. 3 januar 1975 raste brygga sammen i en storm.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ersfjordbotn i gamle dager, historie og fortellinger fra bygdesamfunnet Ersfjordbotn og bosetningene på yttersida, forfatter Henrik Norrie, 2011