Hopp til innhold

Rødbrystet åtselbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødbrystet åtselbille
Nomenklatur
Oiceoptoma thoracica
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rødbrystet åtselbille
Hører til
åtselbiller, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: på land, spiser åtsler
Utbredelse: den palearktiske sone

Rødbrystet åtselbille (Oiceoptoma thoracica) er en bille som tilhører familien åtselbiller (Silphidae). Denne ganske store, svarte og røde arten er lett å kjenne igjen og er ganske vanlig i Norge. Den lever på åtsler og annet råtnende materiale.

En middelsstor til ganske stor (11-16 millimeter), avlang, litt flat, gråsvart åtselbille. Pronotum er rustrødt. Arten kan ikke lett forveksles med noen annen norsk bille. Antennene er omtrent så lange som hode og thorax til sammen, med en løs, tre-leddet kølle i spissen. Hodet er ganske lite, med små fasettøyne. Pronotum er ganske flatt, stort og bredt, med sterkt rundede sider, litt bulkete og rustrødt farget, det står dermed i sterk kontrast til resten av dyret. Dekkvingene er flate og parallellsidige, litt matte, hver vinge med tre markerte lengderibber. Den andre ribben har en markert knekk i den bakre delen. Beina er forholdsvis korte, svarte som resten av kroppen.

Denne billen finnes gjerne på små kadavere, for eksempel døde småfugler, men kan også finnes på gjødsel og på sopp, spesielt på stanksopp (Phallus impudicus), der den trolig blir tiltrukket av den åtsel-lignende lukten. Som de fleste andre åtselbiller flyr den godt og kan gjerne påtreffes flygende.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i hele Europa og finnes også østover til Japan. I Nord-Amerika blir den erstattet av den lignende arten Oiceoptoma noveboracense.

Systematisk plassering

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata