Chalcosyrphus valgus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Chalcosyrphus valgus
Chalcosyrphus valgus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chalcosyrphus valgus
(Gmelin, 1790)
Norsk(e) navn: rødbeint råtevedblomsterflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver i råtten, død ved.
Utbredelse: Palearktis
i Sør-Norge og i Finnmark.

Rødbeint råtevedblomsterflue (Chalcosyrphus valgus) er en ganske stor flue som tilhører familien blomsterfluene. I Norge er den ganske vidt utbredt men ikke vanlig. Den er utbredt i det meste av Palearktis, men ser ut til å være i tilbakegang og truet de fleste steder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Em middelsstor (11-15 mm), slank, svart blomsterflue, ganske korthåret. Den kjennes lett på kombinasjonen helt svart kropp og klart røde baklår. Ansiktet er litt uthulet under antennene, som er rødlige, det tredje leddet nesten sirkelrundt. Fasettøynene er nakne og dekker det meste av hodet hos hannen. Thorax er tydelig lengre enn bred, med forholdsvis tydelige lengdestriper av grå bestøvning. Bakkroppen er lang og parallellsidig, helt svart. For- og mellombeina er rødgule og slanke. På bakbeina er lårene fortykkede og skarpt røde, leggene er krumme og svarte, føttene slanke og svarte. Vingene er nokså smale, klare med et gulaktig vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den er en forholdsvis sjelden og truet art knyttet til gammel skog,likevel trolig den vanligste Chalcosyrphus-arten i Norge. Larvene utvikler seg i morkne stubber. De voksne fluene sitter ofte og soler seg på stubber og trestammer. De besøker også blomster. Flygetiden er mai-august.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er funnet i det meste av Europa, men har minket mye og kan være på vei til å forsvinne i mange områder. Det finnes også i det nordlige Asia. I Norge er den funnet i lavlandet i Sør-Norge, og det er også noen funn lengst i nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]