Rød kjempekenguru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rød kjempekenguru
Nomenklatur
Macropus rufus
Desmarest, 1822
Populærnavn
rød kjempekenguru
Hører til
Macropus,
kenguruer,
pungdyr
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: åpent landskap
Utbredelse: Se kart
Utbredt i Australia

Rød kjempekenguru (Lat.Macropus rufus) er den største kenguruen av alle, og også det største pungdyret. Den har en kropplengde på mellom 80 og 160 cm. I tillegg kommer halen på 70 til 120 cm. Når dyret står, kan det oppnå en høyde på opptil 180 cm, men 150 cm er det vanlige. Hannen er betydelig større enn hunnen og kan veie opptil 90 kg, selv om en vekt omkring 55 kg er mer vanlig. Hunnen veier opptil 30 kg. Navnet skyldes fargen til hannen, som har rød pels. Hunnens og ungene har blågrå pels.

En rød kjempekenguru-hunn

Rød kjempekenguru lever enten alene eller i mindre grupper i tørre og halvtørre regioner i Australia, hvor føden består av gress, busker og løv. Den blir kjønnsmoden etter 18 til 24 måneder. Paringen skjer hele året, men er tilpasset tilgangen på vann og føde. Etter en drektighetstid på 33 dager blir den noen centimeter lange, blinde og hårløse ungen født, og kryper så opp i morens pung. Der blir den til den er omtrent 235 dager gammel. Den vil fortsette å die til den er omtrent 12 måneder.

Til tross for omfattende jakt og at mange bønder anser den som et skadedyr, er rød kjempekenguru blant de vanligste kenguruartene og bestanden er ikke truet. Den er først og fremst nattaktiv og hviler om dagen i skyggen. Den beveger seg neste utelukkende ved å hoppe og kan komme opp i hastigheter på opptil 65 km/t. Det har blitt målt at kenguruen kan hoppe over 12 meter i et eneste hopp.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellis, M., van Weenen, J., Copley, P., Dickman, C., Mawson, P. & Woinarski, J. 2008 Macropus rufus 2010.2 IUCN Red List of Threatened Species.
  2. ^ Vår fantastiske verden, Skandinavisk Presse 1990

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]